NOVEMBAR u VetLabu

edukativna brošura iz laboratorijske dijagnostike

Dragi saradnici,

Izdali smo, prvu u nizu, edukativnu brošuru za veterinare iz oblasti laboratorijske dijagnostike. 🧪📘

U brošuri, izmeđuostalog, možete naći:

➡ referentne vrednosti naše laboratorije za hematologiju i biohemiju
➡ dobre savete za uzorkovanje krvi
➡ o bikarbonatu – parametru za procenu puferskog kapaciteta organizma
➡ o anjonskom gapu – za bolje razumevanje uzroka acidoze

Iza nas je 15 godina uspešnog poslovanja. Sarađujemo sa preko 500 veterinarskih ambulanti, stanica i klinika iz Srbije i regiona. Da bi se bio uspešan u poslu, potrebno je da se radi na njegovom rastu i razvoju. Da bi se imala uspešna saradnja, potrebno je da se radi na rastu i razvoju vaših saradnika.🤝

Vaš VetLab

KAŠALJ KOD PASA – ŠTA SVE MOŽE BITI UZROK

KAŠALJ KOD PASA – ŠTA SVE MOŽE BITI UZROK

Kašalj kod pasa može izazvati više uzročnika, kao što su alergije, mikrobiološki agensi i strana tela u disajnim kanalima. Posebno su mu skloni mali psi, kao i brahiocefalične rase – koje imaju kratku njušku. Veoma je važno posmatrati frekvenciju kašlja i vreme kada se pojavljuje (tokom fizičke aktivnosti, noću itd.) što može pomoći prilikom uspostavljanja pravilne dijagnoze.

Lajšmanioza kod pasa – najnovija saznanja

Lajšmanioza kod pasa – najnovija saznanja

Ova sistemska bolest zajednička životinjama i ljudima, koju izaziva protozoa LEISMANIA infantum, sve više uzima maha i u našoj zemlji. Bolest je prvenstveno mediteranskog područja a potiče iz Indije odakle je i dobila naziv  kala azar – crna smrt.

HIPERTIREOIDIZAM, preterano lučenje hormona T4 i T3 / bolesti štitne žlezde

HIPERTIREOIDIZAM, preterano lučenje hormona T4 i T3 / bolesti štitne žlezde

Hipertireoidizam podrazumeva preterano lučenje tiroidnih hormona T3 i T4, što dovodi do niza ozbiljnih zdravstvenih posledica i velikog ubrzanja metabolizma. Kod pasa je gotovo uvek posledica tumorskih promena na štitnoj žlezdi i uglavnom se javlja kod starijih ljubimaca, dok je kod mačaka, koje znatno više boluju od hipertireoidizma, situacija prilično drugačija – kod njih ovo stanje često nema pravi uzročnik.

HIPOTIREOIDIZAM, hormonalni deficit T3 i T4 / bolesti štitne žlezde

HIPOTIREOIDIZAM, hormonalni deficit T3 i T4 / bolesti štitne žlezde

Već na prvi pogled veterinar može posumnjati na ovo oboljenje ukoliko je ljubimac gojazan, trom, nezainteresovan, letargičan, lošeg krzna, ili ima gubitak krzna. Imunitet ovakvih jedinki je loši sklone su razvoju infektivnih i kožnih bolesti. Pored toga ističu se simptomi poput netolerancije na hladnoću, usporenog pulsa…

Alergije na ujed buva, insekata i paukova

Alergije na ujed buva, insekata i paukova

Probleme sa kožom kod pasa i mačaka najačešće izaziva mačija buva (Ctenocephalides felis). Gotovo sve životinje su osetljive i izložene delovanju ovog parazita, osim životinja koji žive na visokim nadmorskim visinama. Buve se hrane krvlju domaćina na kom parazitiraju. Odrasle buve mogu preživeti do 2 meseca van domaćina.

Mikoplazme kod pasa i mačaka

Mikoplazme kod pasa i mačaka

Mikoplazme su najmanji bakterijski mikroorganizmi koji se mogu samostalno razmnožavati. Široko su rasprostranjene u prirodi i izolovane su kod svih vrsta domaćih, velikog broja divljih životinja kao i kod ljudi. Infekcije se često javlju u uslovima gde postoji veliki broj životinja na malom prostoru i kod jedinki koje su imunološki kompromitovane. Do sada, kod pasa i mačaka je izolovano više od 15 vrsta mikoplazmi.

Upala debelog creva

Upala debelog creva

Uzroci upale debelog creva su uglavnom isti kao kod upale tankog creva. Najčešće su posledica invazije parazitima, bakterijske/virusne infekcije, trovanja ili neadekvatne ishrane. Davanjem nekvalitetne hrane i kostiju – razne bakterijske infekcije, kao i strana tela, mogu da dovedu do upale debelog creva.

Upala tankog creva

Upala tankog creva

Najčešći uzročnici upale tankog creva su crevni paraziti koji svojom prisutnošću oštećuju sluznicu creva, a na tim oštećenim mestima mikroorganizmi uzrokuju upale. Isto tako treba izbegavati davanje ljubimcu neadekvatne hrane kojom se hrane ljudi, jer sve to dovodi do poremećaja u probavi.

Oboljenja želuca – ČIR NA ŽELUCU I DVANAESTOPALAČNOM CREVU

Oboljenja želuca – ČIR NA ŽELUCU I DVANAESTOPALAČNOM CREVU

Kao i kod ljudi, posledica dugotrajnog gastritisa, trovanja agresivnim hemikalijama, uzimanja nekih lekova, na kraju može biti formiranje čira na zidu želuca ili dvanaestopalačnog creva, kao i krvarenje kod psa. Kod mačaka pojava čira je ređa, ali postoje primeri iz prakse da je moguća. Samo postojanje čira uglavnom ne daje posebne simptome pored onih koji već postoje kod gastritisa.

Oboljenja želuca – REFLUKS

Oboljenja želuca – REFLUKS

Refluks je čest pratilac simptoma GASTRITISA i podrazumeva vraćanje želudačnog sadržaja nazad do jednjaka i usne duplje usled dejstva raznih faktora: preterano lučenje želudačne kiseline, neadekvatna i teška hrana, obilan obrok, alergije, trovanja, prisustvo stranog tela, ili tumorske mase u želudcu i tankom crevu, urođene genetski predispozicionirane mane, suženje jednjaka, problem akta gutanja itd.