DECEMBAR i JANUAR u VetLabu

Kampanja Tvoj ljubimac je Deda Mraz za zivotinje o kojima brine Ventura udruzenje

Dragi veterinari i vlasnici kućnih ljubimaca,

??? Budite Deda Mraz, vi i vaš ljubimac!

 

? VetLab se odlučio da ove godine akciju Tvoj ljubimac je Deda Mraz posveti životinjama iz udruženja za brigu o životinjama Ventura. @ventura_udomi

? Ukoliko ste planirali da odvedete svog ljubimca u veterinarsku ambulantu na sistematski pregled, evo razloga više da to bude u decembru i januaru!

? Naime, u periodu 15. decembar -15. januar odabirom BILO KOJE VETLAB ANALIZE vi pomažete da obradujemo životinje o kojima brine udruženje za zaštitu životinja Ventura.

Pozivamo vas da učestvujete u ovoj akciji kako bismo zajedno dostigli cifru od 50 000 rsd – a to je upravo iznos kojim će @ventura_udomi moći da raspolaže za odabir laboratorijskih analiza iz naše ponude prilikom preventivnih, dijagnostičkih i kontrolnih pregleda životinja.

Obavestite klijente da se vaša ambulanta aktivno uključila u kampanju

i da njihove kuce i mace postaju Deda Mraz!

Pripremili smo Tvoj ljubimac je Deda Mraz POSTER za vašu ambulantu, pišite nam na office@vetlab.rs da vam pošaljemo vaš poster elektronski!

??? Pomozite nam da pružimo šapu tamo gde je najpotrebnija!

 

Vaš VetLab

 

Trudnice se zbog toksoplazmoze plaše mačaka. A da li bi zaista trebalo?

Trudnice se zbog toksoplazmoze plaše mačaka. A da li bi zaista trebalo?

Iako je malo verovatno da toksoplazmoza pređe sa mačke na trudnicu, treba biti oprezan. Mnogo je veća verovatnoća da se ljudi zaraze ukoliko jedu nedovoljno termički obrađeno meso i nedovoljno oprano voće i povrće. Sledeći saveti, pomoći će vlasnicama koje očekuju bebu da umanje rizik od dobijanja toskoplazmoze:

Babesia gibsoni kod pasa – slučaj iz Novog Sada

Babesia gibsoni kod pasa – slučaj iz Novog Sada

Priču o tome koliko ovaj parazit može ugroziti zdravlje ljubimca predstaviće nam kolege iz ordinacije za male kućne ljubimce “Nojeva Barka” u Novom Sadu.
Predstavljaju nam slučaj svog pacijenta Miše, psa obolelog od vrste koja se veoma retko sreće – Babesia gibsoni. U ovakvim slučajevima, komplikacije koje prate lečenje često bivaju ozbiljnije.

Tumori kod pasa i mačaka 3 – Mastocitom-Mast cell tumor

Tumori kod pasa i mačaka 3 – Mastocitom-Mast cell tumor

Mastocitom (mast cell tumor) je vrsta podkožnih tumora, koja čini čak 15-20% svih tumorskih promena kože kod ljubimaca. Uglavnom nastaje na jednom mestu, sporo raste i može biti praćen pojavom upale okolnog tkiva, ili otokom. Najčešće se nalazi na trupu životinje, peri-analnoj regiji, potom ekstremitetima, a najređe se mogu naći na glavi, ili vratu životinje.

Tumori kod pasa i mačaka 2 – vrste karcinoma, lečenje i prevencija nastanka tumora

Tumori kod pasa i mačaka 2 – vrste karcinoma, lečenje i prevencija nastanka tumora

Danas želimo da vas upoznamo sa vrstama karcinoma koje se javljaju kod pasa i mačaka, ali i drugih ljubimaca. Dobro je znati na vreme prepoznati prve simptome kod ljubimaca koje smo opisali uz svaki tip karcinoma. Ako imate ljubimca određene rase ili miksa rasa, prepoznaćete koje su to rase sklonije pojavi određenih vrsta tumora. Nadamo se da će vam značiti i naše preporuke o lečenju i preventivi.

Tumori kod pasa i mačaka 1 – uzroci, simptomi i dijagnostika

Tumori kod pasa i mačaka 1 – uzroci, simptomi i dijagnostika

Brojna istraživanja na ovu temu utvrdila su moguće uzročnike kancera (malignih tumora). Naravno, svaka onkološka bolest je individualna, nastaje kombinacijom raznih faktora, simptomi su često šarenoliki, a u početnoj fazi i prikriveni. Genetska predispozicija se uglavnom odnosi na rasu i najbliže srodnike životinje.

KAŠALJ KOD PASA – ŠTA SVE MOŽE BITI UZROK

KAŠALJ KOD PASA – ŠTA SVE MOŽE BITI UZROK

Kašalj kod pasa može izazvati više uzročnika, kao što su alergije, mikrobiološki agensi i strana tela u disajnim kanalima. Posebno su mu skloni mali psi, kao i brahiocefalične rase – koje imaju kratku njušku. Veoma je važno posmatrati frekvenciju kašlja i vreme kada se pojavljuje (tokom fizičke aktivnosti, noću itd.) što može pomoći prilikom uspostavljanja pravilne dijagnoze.

Lajšmanioza kod pasa – najnovija saznanja

Lajšmanioza kod pasa – najnovija saznanja

Ova sistemska bolest zajednička životinjama i ljudima, koju izaziva protozoa LEISMANIA infantum, sve više uzima maha i u našoj zemlji. Bolest je prvenstveno mediteranskog područja a potiče iz Indije odakle je i dobila naziv  kala azar – crna smrt.

HIPERTIREOIDIZAM, preterano lučenje hormona T4 i T3 / bolesti štitne žlezde

HIPERTIREOIDIZAM, preterano lučenje hormona T4 i T3 / bolesti štitne žlezde

Hipertireoidizam podrazumeva preterano lučenje tiroidnih hormona T3 i T4, što dovodi do niza ozbiljnih zdravstvenih posledica i velikog ubrzanja metabolizma. Kod pasa je gotovo uvek posledica tumorskih promena na štitnoj žlezdi i uglavnom se javlja kod starijih ljubimaca, dok je kod mačaka, koje znatno više boluju od hipertireoidizma, situacija prilično drugačija – kod njih ovo stanje često nema pravi uzročnik.

HIPOTIREOIDIZAM, hormonalni deficit T3 i T4 / bolesti štitne žlezde

HIPOTIREOIDIZAM, hormonalni deficit T3 i T4 / bolesti štitne žlezde

Već na prvi pogled veterinar može posumnjati na ovo oboljenje ukoliko je ljubimac gojazan, trom, nezainteresovan, letargičan, lošeg krzna, ili ima gubitak krzna. Imunitet ovakvih jedinki je loši sklone su razvoju infektivnih i kožnih bolesti. Pored toga ističu se simptomi poput netolerancije na hladnoću, usporenog pulsa…

Alergije na ujed buva, insekata i paukova

Alergije na ujed buva, insekata i paukova

Probleme sa kožom kod pasa i mačaka najačešće izaziva mačija buva (Ctenocephalides felis). Gotovo sve životinje su osetljive i izložene delovanju ovog parazita, osim životinja koji žive na visokim nadmorskim visinama. Buve se hrane krvlju domaćina na kom parazitiraju. Odrasle buve mogu preživeti do 2 meseca van domaćina.