Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://royalvet.me/

Probleme sa kožom kod pasa i mačaka najčešće izaziva mačija buva (Ctenocephalides felis). Gotovo sve životinje su osetljive i izložene delovanju ovog parazita, osim životinja koji žive na visokim nadmorskim visinama.

Buve se hrane krvlju domaćina na kom parazitiraju. Odrasle buve mogu preživeti do 2 meseca van domaćina. Kod velikog broja pasa i mačaka buve izazivaju svrab srednjeg intenziteta koji je podnošljiv. Velika infestacija ovim parazitima može, posebno kod štenaca i mačića, dovesti do ozbiljnijih poremećaja (anemija većeg stepena). Buve su takođe i prelazni domaćini za pseću pantljičaru.

 

Simptomi infestacije buvama

Glavni simptom infestacije buvama je intenzivno češanje, posebno u predelu oko korena repa, na šapama, stomaku i nogama. Dijagnoza se postavlja pronalaskom buva na životinji, budući da su ovi mali smeđi insekti vidljivi golim okom, ili pronalaskom izmeta ili jaja buva koje ukazuju na prisustvo ovih parazita na psu/mački.

Treba istaći da je kod pasa i mačaka koji su osetljivi na ujede buve dovoljan samo jedan ugriz da se ispolje jaki klinički simptomi.

Pošto razvoj buva ide kroz nekoliko faza (jaja, nekoliko faza larve, lutka i odrasla buva) u terapiji i suzbijanju buva trebalo bi obuhvatiti sve razvojne oblike. U praksi to nije nimalo jednostavno budući da ne postoji nijedno idealno veterinarsko sredstvo za uništavanje svih razvojnih oblika buva. Osim toga, buve imaju izuzetnu sposobnost prilagođavanja na insekticide, što dodatno otežava tretman i kontrolu.

Osnovni princip liječenja je antiparazitski tretman. Na tržištu postoje brojni preparati različite efikasnosti i u različitim oblicima (sprejevi, šamponi, puderi, rastvori, spot on preparati, ogrlice itd.). Zbog toksičnosti ovih preparata pre upotrebe se savetuje konsultacija sa veterinarom. Veoma je važno da se pored antiparazitskog tretmana psa ili mačke sprovede tretman i celog smeštaja u kome pas/mačka boravi. Ako pas/mačka žive u kući to znači da sve površine na kojima životinja boravi treba tretirati odgovarajućim insekticidom, uključujući i tepihe, parket, nameštaj, kožu kao i posebne prostirke na kojima pas ili mačka spavaju. Takođe, treba naglasiti da kada se sprovodi antiparazitski tretman, on se mora sprovoditi na svim životinjama u domaćinstvu istovremeno. Često se dešava da vlasnici tretmanu podvrgnu životinju kod koje su se simptomi alergijskog dermatitisa ispoljili a da tretman ne sprovedu na ostalim životinjama. Takav tretman je pogrešan i neisplativ, jer su netretirane životinje siguran i stalan izvor buva, kako za obolelu životinju, tako i za ceo smeštajni prostor. Od buva treba posebno zaštititi životinje koje mnogo izlaze i imaju mnogo kontakta sa drugim životinjama.

 

macija buva

 

Alergijska reakcija na ujed buve

Kod osetljivih pasa i mačaka dolazi do pojave alergijske reakcije na ujed buve, odnosno na proteine koje se nalaze u pjuvački buve. Kao posledica ove alergije, kod osjetljivih pasa i mačaka dolazi do znatno ozbiljnijih poremećaja i oštećenja dlake i kože.

Psi i mačke kod kojih se razvije alergijski dermatitis zahtevaju poseban tretman pod nadzorom veterinara. Alergijski dermatits prozrokovan ujedom buve najčešće se javlja kod životinja starosti između 3 i 5 godina, ali se bolest može javiti i kod životinja bilo koje druge starosti, jedino je ekstremeno retka pojava alergije na ujed buve kod životinja mlađih od šest meseci.

Sezonski u našim krajevima, alergijski dermatititis se najčešće javlja u toplijim mesecima. Međutim, u domaćinstvima gde se tretman protiv buva ne izvrši ili se obavi nestručno i nepravilno, moguće je da se buve u takvim sredinama zadrže tokom cele godine i da se alergijski dermatitis kod životinja iz ovakvih domaćinstava javlja i po najvećoj zimi.

Kod pasa i mačaka kod kojih se klinička slika alergijskog dermatitisa razvije jer vlasnik ne reaguje na vreme, obolela životinja izgleda veoma loše. Dlaka može da joj opadne duž čitavih leđa. Leđa su prekrivena ranama i krastama. Vrlo često se javljaju sekundarnih bakterijske infekcije. Vlasnici ovakav izgled psa ili mačke često prepisuju nekim drugim oboljenjima poput šuge, jer im se čini nemogućim da običan ugriz buve može dovesti do tako ozbiljne bolesti. Moguće je da zbog stalnog griženja, kod životinje dođe do potpunog istupljivanja sekutića.

 

Ujedi insekata i paukova

Veliki broj insekata i paukova koji žive u okruženju pasa i mačaka može stimulisati imuni odgovor kada životinja dođe u kontakt sa insektom ili paukom. Pojava ovih reakcija preosetljivosti naročito se javlja na mestima koja su manje obrasla dlakom ili gde dlake uopšte nema. Insekti i pauci proizvode brojne supstance koje mogu biti alergeni za pse i mačke. Alergenske supstance mogu biti prisutne u pljuvački, izmetu ili spoljnom skeletu insekata i paukova. Alergeni iz insekata i paukova dospevaju u životinju ili putem ujeda insekta ili životinja može da ih udahne ili proguta.

Ne postoji nikakva starostna predispozicija životinja. Pojava kliničkih simptoma je obično nagla i najčešće se poklapa sa povećanim brojem insekata ili paukova u okruženju životinje. Prvi simptom je obično svrab a zatim dolazi do pojave crvenila i malih izbočina na koži. Promene su najčešće na stomaku, unutrašnjoj strani nogu, glavi, donjim delovima ekstremiteta i vrhovima ušnih školjki.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze vlasnika i na osnovu fizičkog pregleda. Postoje i intradermalni testovi koje veterinar može da uradi da bi se utvrdio uzrok problema, iako se ova dijagnostička metoda upotrebljava samo onda kada se problemi pone a vlasnik i veterinar ne uspeju da utvrde uzrok problema. Međutim, često se i pored alergijskih testova uzrok ne može identifikovati jer se alergeni za kožne testove prave samo od najčešćih uzroka.

 

Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://royalvet.me/

 VetLab u ponudi ima sveobuhvatnu analizu – VELIKI ALERGIJSKI PROFIL. Jednom analizom testirajte vašeg ljubimca na 61 alergen, 20 alergena iz hrane i preko 40 inhalacionih alergena.

Veliki alergijski profil - 61 alergen

Više o analizi pogledajte na strani 23 VetLab Cenovnika za 2022/2023. godinu.