Piše DVM Ivana Batinić Petrović, VetLab

Vaš pas je redovno čišćen od crevnih parazita, ponaša se sasvim normalno, ali povremeno ima dijareju ili retku stolicu. Vrlo je verovatno da je inficiran Giardiom.

 

Simptomi infekcije Đardijom:

Simptomi ove infekcije nisu karakteristični kao kod drugih bolesti creva i zato se vrlo često i ne otkriju na vreme, pa đardioza postaje hronična. Uzročnici dijareja kod pasa mogu biti brojni i zbog toga Đardija ostaje neotkrivena i narušava zdravlje psa. Od unosa cisti do prvih simtoma obično prođe oko 5 dana, ali treba imati u vidu da nekada, simptoma gotovo da nema. Zbog toga se preporučuju redovne kontrole.

Dijareja se može javiti u akutnom, povremenom i hroničnom toku. Prolivi su u akutnom toku obilni, svetle boje i neprijatnog mirisa sa primesama sluzi. U povremenom i hroničnom toku bolesti, feces je poluformiran sa primesama sluzi, moguće je i povraćanje, pa se često pogrešno sumnja na druge parazitske infekcije ili promenu hrane kod ljubimaca. Psi se normalno ponašaju, apetit im je dobar čak i povećan, ali polako gube na kilaži. Bolest nije smrtonosna, ali vremenom iscrpljuje vašeg ljubimca, jer đardia kao parazit mu oduzima bitne hranljive materije, odnosno imunitet mu opada i postaje sklon drugim infekcijama – kako bakterijskim, tako i virusnim. Zbog mogućnosti da je infekcija praćena i drugim parazitima ili bakterijama, ne preporučuje se da sami lečite životinju, jer određeni lekovi i preparati mogu imati nepovoljno dejstvo na crevnu floru.

Kako se otkriva Giardia?

Sumnja na infekciju Giardiom postavlja se kliničkim pregledom veterinara, uz detaljnu anamnezu, a sa sigurnošću se potvrđuje samo laboratorijskom dijagnostikom u uzorcima fecesa ELISA testom (pročitajte više). Terapija Đardije je prilično jednostavna i uglavnom uspešna kod nekomplikovanih infekcija, a podrazumeva trodnevnu terapiju antiparazitskim preparatima. Ipak, daleko su češće infekcije koje imaju više od jednog uzročnika, bilo da su u pitanju Đardija i još neki parazit, ili pak uz bakterijske/virusne infekcije kao posledice pada imuniteta. Svakako preporučujemo naše Dijareja profile, koji obuhvataju sve neophodne analize za detekciju višestrukih uzročnika problema.

Uzorak za laboratoriju

Kada je reč o potrebnim uzorcima, za analize stolice se preporučuje prikupljanje tri uzastopne stolice psa. Treba naglasiti da je nekada potrebno uraditi ponovljeni pregled stolice, jer se Giardia nekada izlučuje samo povremeno.

Prevencija

Prevencija infekcije ovim parazitom ne postoji u vidu preparata, ali se savetuje visok nivo higijene. Takođe se preporučuju šestomesečne kontrole fecesa u laboratoriji, pre aplikacije redovne antiparazitske terapije. Dobra praksa je pokazala da je bolje dati uzorak na analizu, pa lečiti tačno ono što životinju muči. U suprotnom, rizikujete da ugrozite zdravlje ljubimca preventivnim lečenjem bez sigurnosti da li za određenim preparatom postoji potreba. Naši stručnjaci uvek vam, uz pozitivan rezultat na parazite ili druge uzročnike, mogu preporučiti i adekvatan tretman.

Da li ste znali?

Preporuka je da se svaki pas do godinu dana
starosti testira na prisustvo đardije prilikom
redovnog pregleda kod veterinara.