Zanimljiv slučaj od pre dve godine podelio je sa nama Dr vet.med.spec. Emil Bali
EmiVet Veterinarska ambulanta za kućne ljubimce Novi Beograd

U ambulantu dolazi mačak „Onix“, rase domaća mačka, crne dlake, star oko godinu dana. Po priči vlasnice, mačku je naglo krenula da opada dlaka od zadnjeg dela tela, ka napred, prema glavi. Bukvalno za dve nedelje je izgledao ovako kao što se može videti na slici.

Iz anamneze vlasnice, mačak se normalno ponašao, živeo je u kućnim uslovima, sa još dve mačke, iz istog legla, koje nisu imale nikakve probleme sa opadanjem dlake i nisu imale nikakve druge zdravstvene tegobe. Mačak nije izlazio napolje. Uopšte se nije češao, grizao, ali je redovno održavao ličnu higijenu, kupao se-lizao. Imao je dobar apetit, jeo je, pio vodu normalno, iz istih posuda kao i druge dve mačke. Nije povraćao, niti je imao proliv. Bio je vakcinisan i revakcinisan, redovno ćišćen od crevnih parazita. Nije bio kastriran.

Na kliničkom pregledu koji sam obavio sve je bilo u fiziološkim granicama (temperatura, puls, respiracije, normalni limfni čvorovi i punjenost kapilara). Normalno uhranjen. Bez crvenila po koži ili nekih drugih vidljivih promenama po njoj, gde je opala dlaka. Kada je izašao iz transportera bio je raspoložen, znatiželjan da osmotri novu okolinu, ambulantu, što je uobičajeno za zdrave mačke.

Pristupilo se daljoj dijagnostici. Prvo je urađen brzi pregled Vudovom lampom, koji je bio negativan na Microsporum i Trichophyton. Prisustvo ovih gljivica na dlaci može dovesti da fluoresciraju. Uzeo sam uzorak dlake i pregledao preparat sa KOH, bio je negativan i poslao sam dlaku na dokazivanje i ostalih dermatofita (nakon tri nedelje stigli su rezultati i bili su negativni). Dlaka se lako čupala, jer je bila u telogenoj fazi, što sam video pod mikroskopom. U ambulanti sam još prvog dana uradio i skarifikat kože, na ekto parazite, koji je takodje bio negativan. Takođe uradio sam i probu sa selotejpom i farbanje metilenskim plavim, gde pod mikroskopom nisam uočio nikakve bakterije i gljivice. Poslat je i bris kože u laboratoriju. Za 48h nam je stigao rezultat da su podloge ostale sterilne.

Kompletnu krvnu sliku i biohemiju sam radio 2. dana, iz razloga jer je mačak jeo pre dolaska u ambulantu. Svi parametri su bili u redu.

Nakon dodatne uzete anamneze od vlasnice, sedmog dana saznao sam da se u stanu u kojem se nalaze mačke, ne konzumira duvan, da je pod od laminata, koji se ne pere nekim jakim hemijskim sredstvom, ali da se higijena održava gde one borave i spavaju. Međutim, skrenula mi je pažnju, koja je na kraju bila i ključna informacija, da je veče pre dolaska u ambulantu primetila da jedna od ostale dve mačke, bije šapom mačka „Onixa“ i da se on ne brani, već da se samo u tom trenutku povlači u sebe.

Odlučio sam da se momentalno, koliko je moguće, da se mačak „Onix“ izdvoji u posebnu prostoriju. Posumnjao sam na stres koji doživljava od napada druge mačke, jako veliki i da se odražava na njega tako što mu progresivno opada dlaka. Mačak je prebačen u drugu prostoriju na tavan.

To se ispostavilo kao pravo rešenje, mačku je za dve nedelje krenula da raste dlaka po celom telu, bila je jako sitna. Za mesec dana mu se vratila njegova prirodna crna dlaka, izuzev na abdomenu gde je trebalo još nekih mesec dana da se vrati u prvobitno stanje. Izgled mačka Oniksa nakon 2 meseca pogledajte na fotografijama ispod teksta.

Dijagnoza, psihogeno-stresna situacija sa opadanjem dlake.

Dr vet.med.spec. Emil Bali
EmiVet Veterinarska ambulanta za kućne ljubimce Novi Beograd