• 03 DEC 18
  • 0
  Kako spremiti psa za zimu?

  Kako spremiti psa za zimu?

  Kako pripremate sebi zimsku garderobu ne zaboravite na svog ljubimca, njegovu pripremu i potrebe u toku hladnih zimskih dana. Naravno, vaš ljubimac ima svoje krzno, ali kada temperatura padne možda mu neće biti dovoljna zaštita od snega i leda.Odnos prema tome koliko i kako ljubimac treba da bude zaštićen u toku zimskog perioda razlikuje se od doma do doma. Neki kažu preteruje se, negde se zaista preteruje, a ponegde se potrebe u toku ovog period godine potpuno zanemaruju.

  Ako imate ljubimca kojeg uopše ne izvodite napolje zbog vremenskih (ne)prilika, a pri tome vaš pas nije štene, nije star i nije bolestan, ne postoji nikakav razlog da ga ne izvedete. Uz dobru pripremu, opremu i kontrolisanu dužinu boravka, vaš ljubimac će biti više nego sretan da zabode njuškicu u sneg.Ako imate ljubimca za kojeg smatrate da je „ipak samo životinja“ koja treba u svakom trenutku da bude spremna na sve priorodne uslove, razmislite o činjenici da je vaš ljubimac sa vama da bi ste delili život što duže, zdravi i veseli. Sigurno ga ne pripremate za preživljavanje u prirodi, zar ne?Ako smatrate da će dodatna briga samo da „omekša“ psa, razmislite o istom u momentu kada stavljate kremu na svoje hladne i suve ruke.

  U tekstu vam donosimo nekoliko saveta kako brinuti o našim četvoronožnim prijateljima u toku zimskog perioda.

  Nemate veterinara? Lako ga pronađite!

  Boravak napolju: Psi i mačke su srećniji i zdraviji kada su u zaklonjenom prostoru. Pa i vi ste, zar ne? Ako vaš pas, iz bilo kog razloga, provodi dosta vremena napolju trebalo bi da se njihovo zimsko boravište zaštiti tako što će biti suvo, bez promaje, dovoljno veliko da pas može da sedne i legne, ali da ne bude preveliko kako bi mogao da čuva svoju telesnu temperaturu. Pod kućice ili spoljnog boravišta bi trebalo da bude izdignut od zemlje, pokriven na primer slamom i jastučetom, ćebetom ili sličnim. Redovno vodite računa da se prostirka nije nakvasila ili šta više zaledila. Ulaz u kućicu ne bi trebalo da bude na vetrovitoj strani, a sam prolaz bi bilo dobro pokriti na primer debljim najlonom.

  Čizmice: Led i so mogu da izazovu povrede na šapama. So može da se zavuče izmedju jastučića, a oštre i čvrste granule mogu da izazovu iritaciju. Takođe, povreda može da nastane u slučaju unošenja soli u organizam ako se desi da pas liže šape.  Konačno, so i led mogu da izazovu povrede slične opekotinama. Čizmice ne samo da čuvaju šape od povreda već omogućuju bolju stabilnost na ledu. Potrebno je

  kucu pripremiti na nošenje čizmica tako što ćete ih oblačiti kod kuće dok se ne navikne. Međutim, čizmice nisu baš omiljene kod mnogih pasa bez obzira na pripreme. Ukoliko ne uspete da naučite svog psa da se nosi sa dodatnom opremom koja nema nikakve veze sa modom, potrebno je da se potrudite da pripremite i održavate šape pre i posle izlaska. Pre izlaska namažite šape vazelinom a po povratku ih isperite mlakom vodom (nikako vrućom ili hladnom).

  Analize stolice kod vašeg ljubimca!

  Kaputići i odelca: Koliko god se divili predivnim, mekanim, pufnastim prirodnim ogratičima koje je nekim rasama pasa priroda dala treba znati da krzno nije idealna izolacija, pogotovo na velikoj hladnoći. Ukoliko se krzno psa nakvasi ono gubi dosta od svoje izolacione zaštite. Kod pasa sa kratkom dlakom zaštita je očigledno manja. Zamislite sebe u majici kratkih rukava na temperature ispod nule. Odatle za neke vrste pasa kaputići i odelca nisu modiranje. Pojedine rase kao haski ili labrador, su prosto stvoreni za hladno vreme. Nižim psima treba zaštiti stomačić jer se sneg vrlo brzo zalepi za finu dlaku pa se naprave grudvice koje mogu da izazovu promrzline. Da li ćete obući vašeg ljubimca ili ne zavisi i od njegovih masnih naslaga i mišićavosti. Pre nego što kupite odelce, izmerite psa ili još bolje povedite ga sa sobom kako bi ste na licu mesta našli odgovarajuću veličinu ili oblik. Odelce treba da je komforno, da ne sputava kretanje i ne sprečava pogled, lako se oblači i skida. Na kraju, odaberite odelce primereno dlaci, odnosno krznu vašeg psa. Višak odeće može dovesti do pregrevanja, prekomernog znojenja, odatle iritacije, osipa pa čak i ranica na koži.

   

  Suva koža, svrab: Primtetili ste da je vasa koža suvlja zimi, što je posledica hladnog vazduha napolju a suvog u stanu. Isto se dešava i kod pasa. Kako bi ste pomogli i sebi i svom psu razmislite o korišćenju osveživača prostora što će omogućiti hidriranje kože. Takođe, redovno četkanje može da pomogne da spreči ili ublaži svrab zbog suve kože. Češljanjem uklanjate otpalu dlaku i stimuliše se rad lojnih žlezdi. Ukoliko kupate vašeg psa koristite blage šampone. Na kraju, uz konsultaciju sa veterinarom dodajte suplemente kao što su Omega-3 I Omega-6 ulja.

   Vaš pas se češe? Obavezno pročitajte OVO!

  Šetnje: Loši vremenski uslovi ne bi trebalo da isključuju šetnje i zabavu. Pripremite se i opremite dobro i uživajte u zimskim radostima. Ali, imajte u vidu da i psi mogu da zarade promrzline na šapama, repu, nosu i ušima. Ne dozvolite svom psu da provodi duže vreme napolju u toku zimskog perioda. Ako imate baštu, ne ostavljajte ga samog i predugo, pogotovo ako su kućni psi. Imajte u vidu da su zimski sunčani dani varljivi. Malo vetra čini temperaturu nižom nego što se očitava na termometru.

   

  Pripremite vaš dom za zimu: Hladno vreme nam se lako zavuče u stanove i kuće. Promaja ispod vrata, podovi sa pločicama hladni kao led, prozori, itd. Držite svog psa podalje od mesta strujanja vazduha, podmetnite nešto ispod vrata, obezbedite topli krevetić ili prostirku ukoliko vaš pas baš insistira da leži na pločicama. Mnogi će reći, moj pas ne koristi krevet pa šta će mi. Pre svega, korišćenje kreveta se uči kao i sve ostalo. Kada bude naučio da mu krevetić pruža dodatnu zaštitu i samo njegovo mesto, rado će mu prilaziti. Psi često i rado menjaju mesta na kojima se odmaraju, tako da će neko vreme ležati na pločicama, ali već u idućem trenutku će se povući u svoj topli krevet.

   

  Ne ostavljajte psa samog u kolima: Isto kao što je opasno ostavljati psa samog u autu na velikim vrućinama opasno je isto činiti zimi. U vrlo kratkom vremenu nakon što ugasite auto, isti se pretvara u ledenu limenu kutiju. Ništa manje nije opasno ostaviti ga samog u autu koji je uključen obzirom na opasnost od trovanja ugljen monoksidom.

   

  Antifriz: Antifriz iz auta je smrtonosan za pse. Na trotoarima ili parkinzima možemo da vidimo lokvice ispuštenog antifriza kao posledicu korišćenja klime u automobilima. Psi mogu ili da ugaze pa da kasnije ližući šape unesu antifriz u organizam ili pak mogu da njuškaju ili ližu po lokvici. Gledajte gde se vaš pas kreće dok ste napolju a kada se vratite kući operite mu šape.

   Vodite računa o zdravlju vašeg ljubimca!

  Ishrana i voda: Ljubimcima koji provode vreme napolju u toku zime, potrebno je više hrane zato što je za akumulaciju i čuvanje toplote potrebno mnogo energije. Često menjajte posudu za vodu i osiigurajte da je uvek sveža i da se nije zamrzla. Ukoliko koristite metalne posude zamenite ih za plastične – jezik može da se zalepi za ledeni metal.

  Leave a reply →

Photostream