Piše DVM Ana Alba
VA Petland

Krpelji žive svuda oko nas – čak i u gradskim sredinama sa manjim brojem zelenih površina. Ranije se smatralo da su krpelji aktivni samo u toplom delu godine (proleće i leto), međutim kako evolucija napreduje, tako su se i krpelji prilagodili životu i na niskim temperaturama, i sada se smatra da su prisutni i aktivni tokom cele godine.

Krpelji su spoljašnji, odnosno ektoparaziti jajolikog obika sa 8 nogu. Njihova veličina varira u zavisnosti od vrste kojoj pripadaju. Svaki krpelj ima 4 razvojna stadijuma: jaje, larvu, lutku i odrastao oblik. Svaki razvojni stadijum krpelja, izuzev jaja, se hrani isključivo krvlju domaćina za koga se zakači usnim aparatom.

 

Krpelji i bolesti koje prenose

Pored samog parazitiranja, problem koji krpelji nose su i bolesti. Na različitim meridijanima postoji oko 500 takvih bolesti, koje krpelji prenose sa generacije na generaciju. One koje su bitne za naše podneblje u ovom trenutku su:

  • Bebeziozakrpelji kod pasa
  • Anaplazmoza
  • Erlihioza
  • Lajmska bolest
  • Virusni menigoencefalitis

Neke od ovih bolesti ostaju trajno u organizmu. Tu problemima sa krpeljima nije kraj – pored bolesti koje mogu da prenesu, krpelji mogu da dovedu do pojave alergijskih reakcija na telu.

Kako skinuti krpelja

Jedna od najvećih grešaka kod skidanja krpelja jeste njegovo polivanje alkoholom, benzinom ili mastima. Na ovaj način potpomažemo prenošenje potencijalnih bolesti, jer krpelji zbog toga mogu da povrate u organizam životinje ili čoveka za koji se zakačio.

Najbolji način skidanja krpelja jeste njegovo hvatanje, što je bliže moguće koži, i uvrtanjem u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Obratiti posebnu pažnju da se telo krpelja ne pritiska previše.  Kada se krpelji skinu, nikako ih ne treba pritiskati, jer na taj način možemo da dovedemo do prenošenja bolesti. Najbolje ih je baciti ih u vodi ili spaliti ih.

Prvi simptomi bolesti mogu da se jave i do 10 dana nakon skidanja krpelja.

Posledice neuspelih odstranjivanja nisu naivne, pa ukoliko niste sigurni da možete da izvadite krpelja na pravilan način, odvedite svog ljubimca kod veterinara.

Prevencija krpelja kod pasa i drugih ljubimaca

Kao i kod drugih bolesti preventiva je najbolji lek. Na našem tržištu se mogu naći različiti preparati koji se koriste u ove svrhe. To su spot on preparati, ogrlice ili oralne tablete. Zavisno od proizvoda, dužina delovanja preparata je od 4 nedelje do 6 meseci.

Kako biste odabrali najbolju zaštitu za Vašeg ljubimca, posavetujte se sa svojim veterinarom.

Piše DVM Ana Alba
VA Petland

Da li ste bili u situaciji da skinete krpelja i da želite da ga testirate na bolesti koje su zajedničke i za ljude i za životinje?

U VetLabu su vam dostupne sledeće analize:

 

=> KRPELJ PROFILI– za testiranje krpelja na različite bolesti

=> MOLEKULARNA DIJAGNOSTIKA – za utvrđivanje prisustva antigena u uzorku

=> SEROLOŠKA DIJAGNOSTIKA – za utvrđivanje prisustva antitela u uzorku

 

Pročitajte još => Opasnost se krije u ujedima: Piroplazmoza (babezija) kod pasa