• 21 MAY 15
  • 0
  Oboljenja izazvana krvnim parazitima više nisu sezonska pojava

  Oboljenja izazvana krvnim parazitima više nisu sezonska pojava

  Sezonska pojava oboljenja izazvanih krvnim parazitima više se ne može karakterisati tako. Svedoci smo promena koje dovode do prisustva krpelja u toku cele godine. Takođe je postalo nemoguće razlikovati zaražene od nezaraženih područja. U zavisnosti od razvojnog ciklusa i koncentracije prisutnog krvnog parazita, klinički i laboratorijski nalazi mogu odstupati od onih koje smatramo patognomoničnim za ove vrste oboljenja. Još jedna od važnih činjenica, koju potvrđujemo svakodnevno u našem radu, jeste to da su infekcije uglavnom kombinovane. U manje od 30% nalaza je pregledom krvnog razmaza identifikovan samo Babesia canis.

  Uporednim testiranjem koje smo izveli u proteklih nekoliko meseci, ustanovili smo da je upotreba brzih testova za dijagnostiku Ehrlihije dala u više od 80% lažno negativne rezultate u uzorcima u kojima je prisustvo ovog parazita potvrđeno direktno pregledom krvnog razmaza. Virusni encefalitis, čiji se izazivač takođe prenosi vektorskim putem preko krpelja je dijagnoza koja bi trebalo da zauzme više mesto na listi diferencijalne dijagnoze kod pacijenata kod kojih se klinički primećuju neurološki simptomi.
  U slučajevima kada na osnovu laboratorijskih nalaza posumnjamo u neku od vektorskih bolesti koje se prenose krpeljima, na našim izveštajima je vidljivo označena preporuka za dodatne analize.

  Leave a reply →

Photostream