Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

Logo PanVet

 

 

 

Kao i kod ljudi, posledica dugotrajnog GASTRITISA, trovanja agresivnim hemikalijama, uzimanja nekih lekova, na kraju može biti formiranje čira na zidu želuca ili dvanaestopalačnog creva, kao i krvarenje kod psa. Kod mačaka pojava čira je ređa, ali postoje primeri iz prakse da je moguća.

Samo postojanje čira uglavnom ne daje posebne simptome pored onih koji već postoje kod gastritisa. Obično se ova promena uoči prilikom gastroskopije, ili postane jasno da je čir postojao kada dođe do njegovog pucanja i krvarenja.

 

Simptomi

Pucanje čira je izuzetno ozbiljno stanje – tada dolazi do povraćanja sveže, ili crne krvi, kao i pojave crne stolice boje kafe (melena), laboratorijski nalazi pokazuju anemiju (malokrvnost), dok su ostali simptomi: letargija, ubrzan rad srca, bolnost abdomena, groznica, temperatura, umor, slabost, gubljenje svesti, šok, pa i smrt usled iskrvarenja.

 

pregled veterinara - čir na želucu

 

Terapija

Terapija se uglavnom sastoji od nadoknade tečnosti putem infuzije, davanjem lekova protiv krvarenja i protiv sekrecije želudačne kiseline. Ukoliko krvarenje ne prestaje, moguće je uraditi i hitnu hiruršku intervenciju, posle koje životinja mora duže vreme mirovati, uz davanje malih količina tečnosti oralno.

Ishrana duži vremenski period – nekoliko meseci mora biti striktno kontrolisana i dijetalna (kuvana riža, bareni krompir, posno kuvano belo pileće meso ili supa).

Savet je da se dobro raspitate kod veterinara za terapiju lekovima kod obolelih životinja, jer veliki broj lekova može brzo pogoršati stanje i dovesti do novih krvarenja.

Suplementi se koriste kada prođe određeni period od inicijalne terapije i podrazumevaju uglavnom komplekse vitamina i gvožđe.

 

Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

Logo PanVet

 

 

 

 

Usled povraćanja, kao pratećeg simptoma čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kroz gubitak tečnosti dolazi do poremećaja odnosa elektrolita u organizmu. Da bi se odredio stepen poremećaja acidobazne ravnoteže, preporuka je da se uradi ACIDOBAZNI PROFIL.

*Ova analiza će pomoći da se odredi koju vrstu infuzije da izaberete u terapiji, i u kojoj koncentraciji.*

  Acidobazni profil

Više o analizi pogledajte na strani 9 VetLab Cenovnika za 2022/2023. godinu.