Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

Logo PanVet

 

 

 

Refluks je čest pratilac simptoma GASTRITISA i podrazumeva vraćanje želudačnog sadržaja nazad do jednjaka i usne duplje usled dejstva raznih faktora: preterano lučenje želudačne kiseline, neadekvatna i teška hrana, obilan obrok, alergije, trovanja, prisustvo stranog tela, ili tumorske mase u želudcu i tankom crevu, urođene genetski predispozicionirane mane, suženje jednjaka, problem akta gutanja itd.

 

*** Životinja može izgledati kao da na silu guta ili pokušava da povrati posle obroka, nema apetit, kašlje, ima osećaj kiseline u ustima i čujno diše.

Refluks kod mačke

 

Ovo stanje pogađa podjednako i pse i mačke.

Kod pasa skloniji refluksu su: foks terijeri, šnauceri, doge, nemački ovčar, irski seter, zlatni retriver i njufaundlender.

Refluks nije preterano veliki zdravstveni problem u većini slučajeva – uz adekvatnu terapiju lekovima kao što su prokinetici, digestivi i inhibitori lučenja želudačne kiseline, kao i uz adekvatnu dijetalnu ishranu stanje se vrati u normalu kroz nekoliko nedelja. Ukoliko je problem urođen, genetski nasleđen, ili je u pitanju strano telo u digestivnom traktu – moguće rešenje, uz simptomatsku terapiju je i hirurška intervencija na jednjaku, želudcu, ili ždrelu.

 

Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

Logo PanVet

 

 

 

Usled povraćanja, kao pratećeg simptoma refluksa, kroz gubitak tečnosti dolazi do poremećaja odnosa elektrolita u organizmu. Da bi se odredio stepen poremećaja acidobazne ravnoteže, preporuka je da se uradi ACIDOBAZNI PROFIL.

Ova analiza će pomoći da se odredi koju vrstu infuzije da izaberete u terapiji, i u kojoj koncentraciji.

  Acidobazni profil

Klikom na sliku saznaćete više

Više o analizi pogledajte na strani 9 VetLab Cenovnika za 2021/2022. godinu.