Piše DVM Katarina Pribak,
web: VA Šapa Vet 013, Pančevo
FB: VA Šapa Vet 013 

Danas, imati kućnog ljubimca, podrazumeva imati još jednog člana porodice, još jednu obavezu i to jako veliku, jer naši četvoronožni prijatelji nisu u mogućnosti da govore i kažu nam kada sa njima nešto nije u redu. Zato je naša obaveza da sve loše stvari i moguća scenarija predupredimo.

Na prvom mestu, kada su u pitanju psi i mačke, postavlja se pitanje smeštaja i ishrane. Ovde je bitno napomenuti da su psi i mačke dve potpuno različite vrste, koje imaju različite potrebe – mačke su obligatni karnivori (mesojedi), što znači da se u njihovoj ishrani mora nalaziti meso drugih životinja, iz prostog razloga što mačke ne mogu sintetisati taurin, esencijalnu aminokiselnu koja, između ostalog, predstavlja gradivnu aminokiselinu mišićnog tkiva.

Psi,sa druge strane, su omnivori (svaštojedi) i u njihovoj ishrani meso nije obavezno. Takođe i jednima i drugima ne treba davati jela koja nadimaju (pasulj,kupus,boranija….), kao ni slatkiše, a posebno čokoladu – alkaloidi kakaa mogu biti izuzetno toksični, pa čak dovesti i do smrti. Dalje, ljubimci mogu jesti skoro svo voće, ali bez koštica – koštice takođe mogu sadržati alkaloide koji su izuzetno toksični. Mesne prerađevine takođe mogu loše uticati na zdravlje naših ljubimaca, tako da ih treba izbegavati, posebno kod sterilisanih životinja.

Izuzetno je bitno naglasiti da se psima i mačkama ne sme davati svinjsko meso, koje može biti izvor infekcije lažnim besnilom (pseudo Lisa, Aujetckijeva bolest), virusno oboljenje koje je za životinje fatalno, a od kog ljudi ne oboljevaju.

Što se smeštaja tiče, tu nema nekih velikih pravila osim – bez lanca za pse i slobodno puštanje mačaka na slobodu (vašem ljubimcu je potrebno da obezbedite komforno okruženje, kao da se radi o Vama samima i on će Vam za to biti neizmerno zahvalan). Prosečan životni vek maca koje žive na ulici je dve i po godine,dok vlasničke mace koje su slobodno puštene ne žive duže od 6-7 godina. Mace, kojima je kretanje ograničeno, imaju životni vek (u proseku) preko 15 godina.

Pored kvalitetne ishrane i adekvatnog smeštaja, našim ljubimcima je neophodna i kvalitetna zdravstvena zaštita. Zdravstvena zaštita se pomalo razlikuje kod pasa i mačaka.

Ono što je zajedničko jesu redovna (preventivna) čišćenja od crevnih parazita, redovna zaštita od spoljašnjih parazita i redovni, jednogodišnji, preventivni sistematski pregledi, koji se sastoje u opštem kliničkom pregledu, pregledu dokumentacije o urađenim redovnim preventivama, kao i preventivno vađenje krvi za osnovne analize krvi (krvna slika, klinička hemija i biohemija), jer neke bolesti kod ljubimaca počinju tiho i bez simptoma, a rezultati analiza mogu na vreme ukazati upravo na njih.

Takođe, treba napomenuti i redovne i obavezne godišnje revakcinacije pasa i mačaka protiv zaraznih bolesti i besnila, kao i mikročipovanje, jer pas koji nije čipovan – nije vlasnički, pa samim tim nema odgovornog vlasnika.
Isti tako, od velike važnosti je i spomenuti – sterilizaciju.

Svi psi i mačke, koji su isključivo ljubimci i ne predstavljaju čiste rasne linije (eksterijerne ili radne) trebaju biti sterilisani, kako bi se izbegla neželjena legla, izbačeni štenci i mačići, hormonski poremećaji kod životinja koje su nesterilisane i polno ne aktivne, razna oboljenja, kao i polno prenosive bolesti. Nemojte „čekati da ženka ima jedno leglo“, pa da se onda steriliše…ili „on je mužijak, neću to da radim svom psu“ – to su sve zablude i na taj način svojeg ljubimca samo dovodite u opasnost. 

Što se samo pasa tiče, neophodno je uraditi jednom godišnje (najbolje u aprilu mesecu) preventivno testiranje na srčanog crva (bez obzira na zaštite i preventive koje pas redovno uzima) koji je postao prava pretnja među populacijom pasa na našim prostorima.  Sve ostale preventivne radnje potrebno je da dogovorite sa Vašim veterinarom, jer sve bolesti je bolje sprečiti nego lečiti, a Vaš ljubimac će tako živeti duže i zdravije.

Budite odgovoran vlasnik – sterilišite na vreme Vašeg ljubimca, redovno ga vakcinišite, sprovodite sve preventivne mere na vreme i redovno vršite godišnje sistematske preglede – za njihovo i Vaše dobro i dug život.

Piše DVM Katarina Pribak,
web: VA Šapa Vet 013, Pančevo
FB: VA Šapa Vet 013 

Kampanja Odgovorno vlasništvo

Budite odgovoran vlasnik, proverite zdravlje ljubimca i uradite Opšti PLUS profil u VetLabu.