Dr. vet. med. Goran Bukorovic
Veterinarska ambulanta DR PLUM

FB: Veterinarska ambulanta DR PLUM

 

ŠTA JE PIROPLAZMOZA ODNOSNO BABEZIJA?

Piroplazmoza je oboljenje uzrokovano protozoama iz familije Babesiidae, roda Babesia spp. Uzročnici piroplazmoze kod pasa na području Evrope su Babesia canis, Babesia vogeli, Babesia gibsoni i Babesia microti. Babezioza, krpeljska groznica i piroplazmoza su sinomimi i u upotrebi su sva tri naziva bolesti. Postoji preko 100 vrsta iz roda Babesia spp i prisutne su širom sveta. Ovo oboljenje prenose zaraženi krpelji i prisutno je kod velikog broja životinjskih vrsta, ali i kod ljudi. U nastavku teksta mi ćemo govoriti o babeziozi / piroplazmozi kod pasa.

KAKO SE BABEZIJA PRENOSI?

Pošto je u pitanju vektorsko oboljenje potrebni su i prenosioci bolesti, a u ovom slučaju to su krpelji Dermacentor reticulatus, Rhipicephalus sanguineus i krpelji roda Ixodes – npr. I. Hexagonus, I. Ricinus i I. Canisuga (vektori su organizmi koji prenose uzročnike oboljenja sa jednog domaćina na drugog). Infekcija babezijom kod pasa nastaje kada zaraženi krpelj ujede psa i ubaci sporozoite babezije u krvotok. Ovi sporozoiti se kače za crvena krvna zrnca psa i prodiru u njih. Tada odbacuju spoljni omotač i počinju da se dele i prelaze u novi oblik – merozoite – koji kasnije putem ishrane inficiraju krpelja. Prenošenje bolesti je moguće i putem ugriza zaraženog psa. Babesia gisboni je primarni uzročnik babezioze kod pit bul terijera, verovatno zbog uloge ove rase u borbama pasa. Moguć je i prenos bolesti sa majke na nerođeno štene, kao i prenošenje putem transfuzije krvi.

TOK BOLESTI

Umnožavanje parazita u eritrocitima, kao i imuna reakcija organizma uzrokuju pucanje eritrocita, usled čijeg razaranja dolazi do stanja zvanog hemolitička anemija. Istovremeno se u krvotok iz razorenih eritrocita oslobađaju proteini i toksini koji deluju na centar za termoregulaciju, te dolazi do rasta telesne temperature, često i iznad 40° C. Ponekad, imuni sistem krene da uništava i zdrave eritrocite i dolazi do stanja zvanog autoimuna hemolitička anemija, što dodatno otežava put do izlečenja. Iz razorenih eritrocita se oslobađa i velika količina hemoglobina koji opterećuje i naknadno oštećuje jetru i bubrege. Tako dolazi i do žutice hemoglobinurije, pa mokraća postaje tamna – boje piva. Smanjena količina eritrocita dovodi do hipoksije, a organizam hipoksiju pokušava da kompenzuje ubrzanim disanjem i radom srca, a ovo dovodi do brzog umaranja i slabosti životinje. Zbog ovoga će, kod čak 50% pacijenata biti potrebna transfuzija krvi.

OBLICI BABEZIJE

Kod piroplazmoze razlikujemo dva oblika: klasični – nekomplikovani oblik i dosta ozbiljniji – komplikovani oblik.
Simptomi klasičnog oblika su: apatija, umor povišena temperatura, ubrzan puls, splenomegalija, znakovi akutne hemolize, tamna boja urina, odbijanje hrane, povraćanje, blede sluznice – koje u uznapredovalom obliku i požute. Primetne su i hematološke nepravilnosti kao što je regenerativna anemija, a u nekim slučajevima i trombocitopenija i leukocitoza. Ako se primeni adekvatno lečenje visok je stepen preživljavanja.

Za komplikovani oblik karakterističan je prejak imuni odgovor na samu bolest. Tada dolazi do pojačanog otpuštanja upalnih medijatora. Pogođeni su skoro svi organi i neke od komplikacija su: autoimuna hemolitička anemija, akutno otkazivanje bubrega, akutni respiratorni distres sindrom, otkazivanje jetre, cerebralna babezioza, akutni pankreatitis, koagulopatije, poremećaj acidobazne ravnoteže, kardiološki problemi…

DIJAGNOZA BABEZIJE

Dijagnoza se postavlja pregledom krvnog razmaza. Krv za razmaz uzima se iz periferne cirkulacije – iz uha ili vene. Krvni razmaz se oboji i pregleda pod mikroskopom, gde se uočavaju razvojni oblici parazita u eritrocitima. Ponekad su nam potrebne i biohemijske i hematološke analize da postavimo konačnu dijagnozu – na primer, u početku infekcije ne moramo pronaći razvojne oblike u eritrocitima.

LEČENJE

U literaturi se za lečenje piroplazmoze pominje više vrsta lekova. Posle apliciranja leka, kod klasičnog oblika uglavnom dođe do brzog kliničkog poboljšanja. Preporučuje se dvokratno apliciranje leka – u razmaku od 14 dana. Međutim, u praksi su primećena neka neželjena dejstva nakon apliciranja leka kao što su: pojačana salivacija, dijareja, mučnina, tahikardija… ali su uglavnom prolaznog karaktera. Preporuka je da se u terapiju uključi i antibiotik, zbog mogućih sekundarnih infekcija. Po potrebi može da se uključi i vitamin B12 koji pomaže obnavljanje eritrocita, kao i infuzija, a teži slučajevi zahtevaju i transfuziju krvi. Ukoliko imamo dodatne komplikacije, kao što može biti npr. autoimuna hemolitička anemija, često dolazi do plućne tromboembolije,  pa je portebno uključiti heparin i/ili aspirin. Iako su efekti terapije vrlo brzo vidljivi, važno je napomenuti da se organizam potpuno oporavlja tek nakon 6 sedmica. U tom periodu potrebno je dodatno obogatiti ishranu, koja bi trebalo da bude lako svarljiva, bogata belančevinama životinjskog porekla i ukoliko je moguće da bude sveza. Npr. mladi sir i surutka su odlicni pomagači u regeneraciji jetre. Važno je napomenuti i da čak i kada pas ozdravi i preboli piroplazmozu, babezije mogu i dalje ostati u organizmu – često i doživotno – premunicija.

Zato se i dešava da se infekcija reaktivira usled pada imuniteta, dakle – životinja nije ponovo zaražena spolja.

PREVENCIJA

Iako na tržištu postoji širok spektar preparata protiv krpelja, mora se naglasiti da nijedan preparat nije apsolutno pouzdan. Preparati novije generacije kao što su: Nexgard, Simparica, Bravecto imaju visok stepen pouzdanosti. Vrlo je važno izbegavati područja u kojima može biti krpelja, kao što su visoke trave i zbunje. Potrebno je redovno održavati dvorišta, košenjem trave na najkraću moguću visinu i eventualno korišćenje preparata protiv krpelja. Takođe je nephodno svakodnevno kontrolisati / pregledati psa što detaljnije i ukoliko ustanovite prisustvo krpelja – odstranite ih, što pre je moguće.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je piroplazmoza kod pasa jako ozbiljna i teška bolest, pa je jako bitno da ako primetite i jedan od prethodno navedenih simptoma – svog psa što pre odvedete kod veterinara. Važno je još naglasiti da se preporučuje korišćenje sredstava protiv krpelja tokom cele godine. Ne dozvolite da vas spoljašnji vremenski uslovi zavaraju, jer krpelji su uvek aktivni.

 

Dr. vet. med. Goran Bukorovic
Veterinarska ambulanta DR PLUM

FB: Veterinarska ambulanta DR PLUM