Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

 

Pankreatitis kod pasa je sve češća pojava u poslednjih deset godina i predstavlja upalu pankreasa. Pankreas (gušterača) je deo endokrinog i egzokrinog sistema, i ima dve veoma važne uloge u organizmu: stvara enzime koji pomažu u svarivanju hrane i proizvodi insulin – hormon koji je neophodan u metabolizmu šećera u telu. Detaljno o pankreasu i pankreatitisu smo pisali u prethodnom blogu, ukoliko treba da se podsetite sadržaja, to možete učiniti OVDE.

 

Uzroci pankreatitisa kod pasa

 

Pankreatitis se može pojaviti kod bilo koje rase pasa, ipak on se češće pojavljuje kod malih rasa, posebno minijaturnih šnaucera, minijaturnih pudlica i koker španijela. Upala gušterače je takođe češća kod ženki nego kod mužjaka, a češća je i kod starijih jedinki.

Postoji nekoliko mogućih uzroka upale pankreasa. Najčešći su prehrambeni faktori, zatim određena metabolička stanja, poput visokog nivoa masti u krvi (lipemija), visokog nivoa kalcijuma u krvi (hiperkalcemija), usled dejstva nekih lekova ili toksina. Gojaznost povezana sa ishranom koja u sebi ima visok udeo masti i malo ugljenih hidrata takođe se pokazala kao faktor rizika za upalu.

Pankreatitis se u nekim slučajevima javlja i kada životinja kod koje vlasnici vode računa o izbalansiranoj ishrani, pojede veliku količinu masne hrane. Ovo se obično događa tokom praznika, kada se psima daju ostaci sa trpeze, koji inače nisu deo njihove svakodnevne ishrane.

 

Uzroci pankreatitisa - praznična trpeza

Prejedanje ljubimaca hranom zaostalom posle prazničnih trpeza čest je uzrok pankreatitisa.

Jedan od izuzetno retkih uzroka pankreatitisa, prvenstveno zbog geografskog položaja naše zemlje, jeste i ubod škorpiona, ili zmija otrovnica. Otrov škorpiona može izazvati reakciju pankreasa, što dovodi do upale.

>> Ukoliko sumnjate na upalu pankreasa kod psa, u prethodnom blogu smo pisali o simptomima i načinu lečenja pankreatitisa. Više o tome pročitajte OVDE.

Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

Logo PanVet

 

 

 

Od sada, kod nas u laboratoriji možete da uradite PLI analize za pse a na rezultate čekate samo 7 dana.

cPLI analiza se koristi u dijagnostici pankreatitisa kod pasa. Klikom na sliku saznaćete više.

PLI za pse