Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

Logo PanVet

 

 

Uloga pankreasa (gušterače) u telu je dvostruka, da stvara enzime koji pomažu u svarivanju hrane i da proizvodi insulin – hormon neophodan u metabolizmu šećera u telu.

Upala pankreasa (ili pankreatitis) češće pogađa pse nego mačke, ali se kod pasa lakše i leči, često bez trajnih oštećenja organa. Kod mačaka je ova bolest teža za dijagnostiku i lečenje, a samim tim nosi i veće posledice.

Većina informacija o uzrocima, dijagnostici i lečenju pankreatitisa kod pasa važi i za mačke, o tome smo pisali u blogovima Pankeratitis kod pasa i Pankreatitis 2 – uzroci. Ono po čemu se ove dve vrste razlikuju kada je reč o pankreatitisu je to što kod mačaka prvi simptomi prolaze uglavnom neopaženo.

 

Postoji nekoliko dodatnih mogućih uzroka upale pankreasa kod mačaka! Neki od njih su:

 

1) Istodobna upalna bolest creva, ili jetre (kombinacija upalne bolesti jetre, pankreasa i creva toliko je česta kod mačaka da ima svoje ime – „triaditis“. Gotovo je sigurno da mačaka koja ima dijagnostikovanu bolest jednog od ovih organa, će imati određeni stepen upale i ostala dva)
2) Kao uzrok, ali i kao posledica tu je šećerna bolest (dijabetes)
3) Određene vrste infekcija (npr. Toksoplazmoza)
4) Abdominalna trauma
5) Izloženost organofosfatnim insekticidima

 

Za razliku od pasa, kod mačaka upala pankreasa nije povezana sa prehrambenim faktorima.
Iako se pankreatitis može pojaviti kod bilo koje rase mačke, otkriveno je da se češće pojavljuje kod sijamske mačke. Upala gušterače je takođe češća kod ženki nego kod mužjaka, i češća je kod starijih mačaka.

 

Pankreatitis kod mačaka

 

Hidratacija je jedna od najvećih briga tokom lečenja pankreatitisa mačke, i treba je pratiti dok se mačka ne oporavi u potpunosti. Pošto pankreatitis kod mačaka nije povezan sa sadržajem masti u njihovoj hrani, pacijenti ne moraju da jedu hranu bez masnih kiselina da bi se izlečili, ili sprečili povratak bolesti. Smanjenje masne hrane poželjno je samo kod mačaka koje imaju prekomernu težinu, ili neki od procesa na bubrezima, ili jetri.

 

Mačke koje ne jedu i nemaju apetita su u velikom riziku od bolesti koja se naziva jetrena lipidoza. Dakle, suprotno onome što se obično radi sa psima, mačka mora uzimati hranu svo vreme terapije, bila ona kuvana, ili iz konzerve.

Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

Logo PanVet

 

 

 

U dijagnostici pankreatitisa se koristi PLI analiza. Klikom na sliku saznaćete više.

PLI za pse