Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

 

Pankreas (gušterača) je deo endokrinog i egzokrinog sistema, koji je i sastavni deo digestivnog trakta u kojem ima dve veoma važne uloge: stvara enzime koji pomažu u svarivanju hrane i proizvodi insulin – hormon koji je neophodan u metabolizmu šećera u telu.

Kada se pojave uzroci koje izazivaju pankreatitis kod pasa (upalu pankreasa) – protok enzima u probavnom traktu može biti poremećen, prisiljavajući enzime iz pankreasa da natapaju okolna tkiva što može biti veoma opasno. Kod pankreatitisa dolazi i do remećenja normalne endokrine funkcije i lučenje insulina.

Ako dođe do ovoga, probavni enzimi će početi da razgrađuju masti i proteine u okolnim organima, kao i u amom pankreasu – umesto u hrani! Zbog blizine creva, bubrega i jetre, kao i velikih trbušnih vena i centralne arterije (aorta), zapaljenski proces kao i dejstvo enzima, lako mogu proširiti upalni proces i uzrokovati još teže probleme, poput krvarenja i sepse. Ukoliko dođe do krvarenja u pankreasu, može uslediti šok, pa čak i smrt životinje.

Pozicija pankreasa u telu psa

 

AKUTNI PANKREATITIS je iznenadna upala koja traje kratko vreme. Može varirati od blage nelagodnosti do teške, po život opasne bolesti.

HRONIČNI PANKREATITIS je dugotrajna upala pankreasa. Najčešće se dešava nakon epizode akutnog pankreatitisa, ukoliko nije prepoznat na vreme, ukoliko nije utvrđena adekvatna terapija, usled pojave kamena u žuči, sistemskih problema digestivnog trakta, prisustva stranih tela, autoimunih stanja, ponovljenih operativnih zahvata u regiji trbuha, neprilagođene ishrane, visokog nivoa masnoće u krvi i genetskih (naslednih) faktora – vezanih za jedinku, ili njenu rasu.

 

Simptomi pankreatitisa kod pasa

Postoje različiti simptomi koji se mogu primetiti kod životinja, uključujući:

• Intenzivan, dugotrajan bol u trbuhu koji može zračiti na leđa i grudi – ovo daje karakteristično savijanje kičme tzv. Šaranova leđa
• Groznica
• Povraćanje
• Proliv i nadimanje
• Gubitak apetita (anoreksija)
• Gubitak kilograma (češće kod mačaka)
• Dehidracija
• Umor i tromost
• Jak trbušni bol odmah nakon jela
• Depresija, letargija
• Ubrzani otkucaji srca
• Otežano disanje

Simptomi pankreatitisa

Dijagnostikovanje

 

Pored uzimanja podataka od vlasnika o prehrambenim navikama psa, primećenim simptomima i standardnog palpatornog pregleda – gde je stomak na dodir obično bolan i tvrd, veterinar će obično hteti da stanje u abdomenu proveri ultrazvukom, da bi se videlo da li u regiji ima masnog tkiva, cista, ili apscesa. Uz ultrazvuk se može uzeti i biopsija iglom ukoliko se prvenstveno sumnja na onkološku bolest.

Vaš veterinar će proveriti i prisustvo kamena/peska u žuči, kao i stanje želudca i eventualni zatvor creva. Uzimanje krvi na analizu može pokazati prisustvo upale, dok biohemijske analize mogu lako pokazati neravnotežu unosa hranjivih materija, a jetreni enzimi, nivo insulina i glukoze u krvi, kao i zapaljenski faktori mogu potvrditi postojanje pankreatitisa. Takođe, rendgenski snimci mogu se koristiti za traženje dokaza o bilo kakvom oštećenju gušterače, ili prisustva stranog tela u digestivnom traktu.

Po utvrđivanju pankreatitisa potrebno je kontinuirano sprovoditi merenje enzima pankreasa i enzima jetre iz krvi, kako bi se analiziralo stanje organa. Redovno treba meriti i insulin, da bi se proverilo da li je na normalnom nivou, jer upala lako može da prouzrokuje oštećenje ćelija koje proizvode insulin, što može dovesti do dijabetesa. Dijabetes, kao posledica pankreatitisa češće se javlja kod pasa, posebno kod hroničnih formi pankreatitisa.

 

Lečenje

 

Procenat preživljavanja moze biti prilično veliki ukoliko se simptomi pankreatitisa prepoznaju na vreme i ukoliko se započne sa adekvatnom i sveobuhvatnom terapijom i izmenom načina ishrane.

Upala pankreasa leči se najčešće primenom injekcionih preparata i infuzija u Vašoj veterinarskoj ordinaciji, ili u stacionarnim uslovima ukoliko je stanje ozbiljno. Uključivanje infuzije sa lekovima koje pomažu u povećanju protoka krvi u venama i arterijama, atropina, dodacima elektrolita i kalijuma – jer nivo kalijuma često opada kada životinja proživi ovo zdravstveno stanje. Antibiotik po antibiogramu, terapija bola, oralni enzimi pankreasa u tabletama su takođe obavezan deo terapije, a ponekad, ukoliko to pokažu laboratorijski nalazi – glukoza i insulin se uključuju u terapiju. Ako upalu izaziva neki lek ili toksin koji je vaš pas pojeo, potrebno je uraditi procedure detoksikacije i izbacivanja toksina iz tela. Lekovi protiv proliva i hepatoprotektivi (za zaštitu jetre) takođe mogu biti uklučeni u terapiju.

Važno je ograničiti nivo aktivnosti Vašeg ljubimca za vreme lečenja. Hrana i oralni unos tečnosti treba zaustaviti na nekoliko dana kod pasa, kako bi pankreas dobio vreme za odmor i usporio proizvodnju probavnih enzima. Ovo je efikasan metod prevencije povraćanja i dehiratacija koje često prate ovakvo stanje, za to vreme tečnosti se unose intravenskim putem.

Ako je povraćanje dugotrajnije, biće propisani i efikasni lekovi koji ga kontrolišu.

Što se tiče dijete, hrana se uvodi nakon nekoliko dana od početka terapije, u dogovoru sa veterinarom. Preporučuje se laka hrana, sa malo masti i visokim udelom ugljenih hidrata. Najbolje barena nezačinjena piletina sa malo riže. Ako je pankreatitis ozbiljan, ili je hroničan (ponavlja se), ovaj plan ishrane možda ćete morati trajno da utvrdite, kako biste zaštitili pankreas i druge unutrašnje organe Vašeg psa.

Prevencija i način života posle pankreatitisa

 

Dijete koje sadrže veliki udeo masnoća treba dugoročno da budu ograničene, kao i dijete koja sadrže visok udeo proteina. Redovna hidratacija ljubimca je jedan od najvećih prioriteta. Vaš veterinar će u određenim vremenskim razmacima vršiti kontolu stanja kako bi se osiguralo izlečenje i prevencija hroniciteta.

Preventivne mere takođe uključuju i:

• Smanjenje težine psa (ako ima prekomernu težinu) i pravilno upravljanje težinom
• Izbegavanje lekova koji mogu povećati upalu

 

Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

***Kod sumnje na pankreatitis preporučuje se PLI analiza.***

Od sada, u VetLabu rezultate za pseći PLI dobijate za 7 dana.

PLI za pse

Klikom na sliku birate Online poručivanje analize