U ovo čudno vreme u ljudskoj istoriji, sve češće se ljudi odlučuju da uzmu pse kao kućne ljubimce, u pokušaju da nadoknadi nedostatak prirode u životu, ali i da se obogati svakodnevica na jedan sasvim jedinstven način. To sa sobom nosi veliku odgovornost, a često neiskusni vlasnici nisu svesni u šta se tačno upuštaju. Upuštaju se u nešto što može biti najlepša životna avantura, ako budu pažljivo slušali ljude koji su ceo život posvetili upravo životinjama.

Adekvatna nega šteneta od samog početka je presudna, ako zaista želite da uživate u društvu čovekovog najboljeg prijatelja na pravi način, najduže što je prirodno moguće. To znači da pas prevashodno mora biti zdrav.

Pre kupovine šteneta ili udomljavanja psa iz azila (a pogotovo sa ulice), trebalo bi dobro razmisliti o tome šta to znači za buduće vlasnike, a šta za samu životinju. Pravilna ishrana i nega, ali i pravilno lečenje i nema razloga da sve ne bude u redu. Ako ste stvarno posvećeni i srcem ulazite u odabir krznenog saputnika, sledećih 10-15 godina imaćete najbolje i najodanije društvo na svetu!

 

 

O čemu sve treba misliti unapred?

Odabir veterinara

Veoma je važno da ovome pristupite ozbiljno, i da se pre uzimanja šteneta konsultujete sa poznanicima od poverenja koji već imaju isksutvo. Naravno, i odgajivač može da preporuči ambulantu koju rado posećuje, ali je ipak važno i da ona bude u relativnoj blizini oblasti gde će pas boraviti. Nemojte birati najbližu ambulantu, osim ako za nju nemate dobre preporuke. Na kraju dana, razgovor sa veterinarom i pre uzimanja šteneta može vam značiti.

Ishrana

Ishrana šteneta od strane novog vlasnika počinje prvog dana po uzimanju. Zato je najbolje da se unapred informišete i opredelite za brend hrane koji odgovara uzrastu budućeg člana porodice, kao i rasi za koju ste se opredili. Takođe, tokom prvih meseci počećete da otkrivate šta je to što vaše štene radije jede (što ne mora uvek biti dobro za njega, na to posebno obratite pažnju). Važno je da se i sa veterinarom konsultujete oko izbora između vlažne i suve hrane, odnosno njihove kombinacije. Nemojte se stideti ni da pitate za idealno vreme u danu za obrok.

Kako štene raste, menjaće mu se i potrebe, i dobro je imati unapred osmišljen okviran plan. Ako se držite proverenih brendova hrane za pse i saveta odabranog veterinara u pogledu ishrane i vitaminske potpore, pas će lepo napredovati. Zdravo štene je srećno i raspoloženo za igru, nema potrebe da često posećuje ambulantu i tako se stvara dobra osnova za dug i zdrav život, a samim tim i novi vlasnik zadovoljan.

Greške u ishrani mogu biti u pogrešnom izboru tipa hrane, brenda, ili neadekvatnog izbora za određenu rasu. Naravno, nivo kvaliteta ćete prilagoditi kako svojim mogućnostima, tako i potrebama šteneta. Greške dovode do nepravilnog razvoja, koji se manifestuje pre ili kasnije. Nekada prođu godine dok se ne pokažu prvi problemi, a tada je kasno za mnoge korekcije. Sa druge strane, neretko vaše novo štene može od neke hrane imati stomačne i druge tegobe, ili će vam signalizirati da je gladno u određeno vreme i tome slično. U svakom slučaju, konsultacije sa stručnim licem ohrabriće vas da pružite novom sve što je potrebno. Nasumičnim izborom hrane ili izborom po “osećaju” povećavaju se šanse za ispoljavanje slabosti imuniteta i češćih poseta veterinaru.

Vakcinacija

Program vakcinacije novog psa će vam objasniti odabrani veterinar. Esencijalno je pridžavati se saveta o programu vakcinacije. Vakcinaciju treba shvatiti ozbiljno i u tom smislu izvor informacija ne treba da budu društvene mreže, niti tekstovi na internetu bez jasnih navoda izvoraVrlo često život šteneta zavisi od toga. Svaki licencirani veterinar će ispravno datu vakcinu potvrditi svojim potpisom i pečatom u knjižici. To je jedini način da budete sigurni da je pas vakcinisan kako treba. Izjave poput: “Vakcinisao ga je odgajivač i dao mi flašice“ nisu dokaz o vakcinaciji psa. Pečat i potpis veterinara  jesu.

Nažalost, u Petar Centar ambulanti, kao i u Vetlab laboratoriji sa kojom sarađujemo, svedoci smo čak i fatalnih ishoda, koji su posledica pogrešnog pristupa vakcinaciji i izbegavanja istih.

Čišćenje od parazita

Iako je ovo često tema polemika među samim vlasnicima, veterinari sa druge strane imaju jasan stav. Potrebno je novo štene očistiti od parazita (unutrašnjih i spoljašnjih) na prvom pregledu, odnosno pre nego što uđe u kuću. Ukoliko vam je odgajivač rekao da je štene očišćeno, svakako to napomenite veterinaru kako ne bi došlo do problema. Ipak, uvek je bolje ponoviti dozu (u nekom razumnom vremenskom razmaku), jer je prevencija parazita daleko jednostavnija i isplativija od lečenja.

Nakon prve dehelmintizacije (čišćenja), veterinar će vam reći koliko često je potrebno da to radite i koji preparati su vam na raspolaganju. Svako štene i pas je drugačiji, svaki od njih ima različite potrebe. Neki će više boraviti u prirodi, neki u stanu. Nekima je lakše dati oralne preparate, drugima je bolja opcija ogrlica i tome slično. Sve je to put koji zajedno prolazite, te je neophodno da u startu odaberete veterinara u kojeg ćete imati poverenje.

Na kraju, kao veterinar sa 20 godina iskustva i vlasnik više različitih kućnih ljubimaca, pouzdano znam da je najbitnije  da volite vaše životinje kao decu. To znači da ih morate i vaspitati. Pored veterinarske nege, potrebno je da mu pružite i svoje vreme i pažnju. Rad na oblikovanju u prvih godinu dana vratiće vam se na sve načine u narednim godinama. Prva godina u razvoju šteneta je jako važna i tada im se treba najviše posvetiti. Posle toga je dosta lakše i uživanje se nastavlja dugi niz godina.

DVM, Miloš Panjković
VA Petar Centar