Saveti za higijenu i zdravlje ljubimaca tokom vanrednog stanja zbog pandemije COVID19

Pre svega najvažnija je informacija da ljubimci za sada ne mogu preneti ovaj virus, i nisu ugroženi. Ipak, higijenu cele porodice treba podići na najviši nivo, a to se odnosi i na vašeg ljubimca. Pse šetajte samo koliko je neophodno, a mačke koje su slobodne da izlaze treba ograničiti koliko je moguće, ili držati potpuno van kuće.

Važne preporuke:

 • Ukoliko vam je potreban veterinar, pozovite telefonom odabranu ambulantu pre odlaska i zakažite posetu. Većina veterinara za sada i dalje radi normalno, ali je preporuka da idete samo ukoliko vam je hitno potrebna pomoć. Najbolje bi bilo da samo jedna osoba, idealno vlasnik, vodi životinju u ambulantu.

 

 • Šetanje pasa ograničite na neophodno, i izbegavajte preveliku interakciju sa drugim vlasnicima i psima. Pse šetajte na povodcu, kako ne biste došli u preveliki kontakt sa drugim psima i vlasnicima koji mogu biti izvor zaraze. Zapamtite, ljubimci ne mogu preneti virus, ali ga mogu na telu prenositi kao i ostale površine na kojima se virus može zadržati.

 

 • Ljubimcima nije potrebna zaštitna maska, nemojte im je stavljati na njušku. Nepotrebno će zakomplikovati održavanje njihove higijene, kao i vaše. Maski nema beskonačno i treba da ih čuvate za sebe. Ljubimci su bezbedni.

 

 • Nakon šetnje, savetuje se da se držite uobičajenih higijenskih mera brisanja i čišćenja šapa i/ili krzna. Držite se sredstava namenjenih ljubimcima, kao što su šamponi, sapuni i vlažne maramice za životinje. Posle svake šetnje dezinfikujte i šape ljubimca, ali i povodac. Obavezno perite ruke potom.

 

 • Najvažnije, ne napuštajte i ne izbacujte svoje ljubimce na ulicu! Virus COVID19 ne može se preneti sa psa na čoveka. Za sada nema dokaza da su ljubimci prenosioci. Ukoliko se nešto promeni, mi pratimo obaveštenja i prvi ćemo vas informisati, ali to je malo verovatno.

 

 • Ukoliko smatrate da je potrebno da dopunite zalihe hrane i higijenskih sredstava za ljubimce, učinite to. Možete doći u situaciju da morate ostajati kod kuće po nekoliko dana, pa se preporučuje da imate određene količine zaliha. Nemojte paničiti i kupiti zalihe za više meseci. Dvoljno je da kupite hrane i eventualno posipa, pelena i maramica za nedelju ili dve.  Razlog nije nestašica proizvoda, već da smanjite potrebu za izlaženjem.

 

 • Pripremite se na najgore, odnosno dogovorite brigu o ljubimcu za slučaj da se vi razbolite. 

Preporuke WSAVA: 

 • Ako vam je potvrđeno da imate COVID-19, izbegavajte svaki blizak kontakt sa ljubimcem, održavajte higijenu ruku i lica pre i posle kontakta sa njima

 

 • Ako ste vi zdravi, izbegavajte kontakt vašeg ljubimca sa osobama za koje ne znate da li su zdrave, odnosno mogu potencijalno prenositi bolest

 

 • Ako se desi neobjašnjiva bolest Vašem ljubimcu, a vi sumnajte da je ljubimac bio u kontaktu sa osobom zaraženom COVID19, savetuje se da ljubimca, uz obaveznu prethodnu najavu i maksimalnu moguću izolaciju, odvedete veterinaru

 

 • Ako u vašem okruženju, bloku, zgradi, ulici, postoje ljudi zaraženi COVID-19, izbegavajte izlaženje, odnosno izlazite samo koliko je neophodno, uz oprez i izbegavanje direktnog kontakta sa potencijalno zaraženima.

(prevedeno sa https://wsava.org)