• Alergija kod psa

  Psi sa alergijom mogu imati sledeće simptome:

  • Grickanje šapa
  • Trljanje glave o tepih
  • Češanje tela
  • Ponovljena upala ušiju
  • Gubitak dlake
  • Rane na koži

  Kod pasa koji su alegični alergija se ispoljava preko problema sa kožom i svrabom. Možda izgleda logično da ako je pas alergičan na nešto što udiše (Inhalaciona alergija) da ima slinav nos, ako je alegičan na nešto što jede (alegija na hranu),  npr govedina da će možda povraćati, ili ako je alergičan na ujede insekata da će mu oteći mesto ujeda. U stvarnosti, pas može da ima sve ove simptome, ali takoće može imati svrab raziličitog inteziteta i konstantnu upalu uha.

  Alergičn i psi će često da grizu svoju šapu, dokle kod ne budu crvene, mogu da trljaju glavu o tepih ili kauč ili da češu stomak. Pošto je pojačano lučenje cerumena (vosak u ušima) usled alergije česte su i infekcije ušiju.

  Promene na koži kod alegičnog psa obično su posledica toga što se pas grize i češe. Ponekad imamo gubitak dlake koji može biti nejednak i da po telu ostaju pečati. Koža može biti suva i sa kratama, crvena ili čak i masna u zavisnosti od psa. Veoma često se dešava da dođe do sekundarne bakterijske infekcije kože koje je pas sam sebi naneo usled pojačanog češanja.

  Neophodno je utvrditi na šta je pas alergičan!

  Preporučujemo analizu: Veliki alergijski profil

 • Dijareja / proliv

  Dijareja je simptom koji se može javiti kod velikog broja oboljenja od kojih su neke bezazlena dok su neka i životno ugrožavajuća. Zato je neophodno da posetite svog veterinara. Ako nemate svog veterinara, možete ga pronaći među našim pratnerima na sledećoj mapi.

  U ovakvim prilikama se najčešće preporučuje Dijareja profil. Ovaj profil obuhavta analize na uzročnike (paraziti, bakterije, protozoe) koji najčešće daju istu ili sličku kliničku sliku. Pored toga, proliv koji se javlja je načešće posledica više uzročnika. Analizira se stolica (feces). Najbolje je skupljati tri uzastopna uzorka stolice.

  Pored ove analize, preporučujemo i Opšti profil. Radi se o analizi krvi na 14 biohemijskih parametara i kompletne krvne slike. Na taj načim možemo staći sliku o opštem stanju organizma, postojanju infekcija uz diferenciranje da li su bakterijske ili virusne prirode, stanju organa direktno vezanih za rad digestivnog trakta (jeta i pankreas), stanju bubrega, mogućnosti trovanja, poremećaja metabolizma, kao i mnoge druge informacije koje će nam pomoći u rešavanju problema.

  Veterinar kao stručno lice može da proceni koju analizu od ove dve treba raditi. Veterinar može da proceni da li je potrebno raditi neki od seroloških ispitivanja (ako je moguće ELISA ili IFAT metodom) na viruse koji mogu da izazovu dijareju kao što su Parvo virus, Corona virus i sl.

 • Krvava stolica

  Krv ili prisustvo krvi u stolici vašeg ljubimca je definitivno razlog da posetite vašeg veterinara.

  U ovim slučajevima preporučujemo da se urade se neki od seroloških ispitivanja (ako je moguće ELISA ili IFAT metodom) na viruse koji mogu da izazovu dijareju kao što su Parvo virus, Corona virus i sl.

  U ovakvim prilikama se najčešće preporučuje Dijareja profil. Ovaj profil obuhavta analize na uzročnike kao što su paraziti, bakterije i protozoe. Jer i bakterije, i paraziti i protozoe mogu davati krvavu stolicu. Pored toga, infekcije su najčešće kombinacija dve grupe a nekada i sve tri grupe uzročnika. Analizira se stolica (feces). Najbolje je skupljati tri uzastopna uzorka stolice.

  Pored ove analize, preporučujemo i Opšti profil. Radi se o analizi krvi na 14 biohemijskih parametara i kompletne krvne slike. Na taj načim možemo staći sliku o opštem stanju organizma, postojanju infekcija uz diferenciranje da li su bakterijske ili virusne prirode, stanju organa direktno vezanih za rad digestivnog trakta (jeta i pankreas), stanju bubrega, mogućnosti trovanja, poremećaja metabolizma, kao i mnoge druge informacije koje će nam pomoći u rešavanju problema.

 • Gojenje

  Neki od uobičajenih razloga za gojaznost su: unošenje prevelike količine hrane ili previše kalorične hrane, smanjena fizička aktivnost, kastrirani ili sterilisani psi su skloniji gojaznosti, genetska ili rasna predispozicija i slično. Postoje neke bolesti koje utiču na razvijanje gojaznosti.

  VetLab preporučuje Opšti profil. Radi se o analizi krvi na 14 biohemijskih parametara i kompletne krvne slike. Na taj načim možemo staći sliku o opštem stanju organizma, stanju organa direktno vezanih za rad digestivnog trakta (jeta i pankreas), poremećaja metabolizma, kao i mnoge druge informacije koje će nam pomoći u rešavanju problema. Pored toga preporučujemo Štitna žlezda profil ako želite da potvrdite ili isključite hiptireoidizam. Za više informacija pogledajte tabelu.

 • Mršavljenje

  Anoreksija je veoma ozbiljno stanje i neophodno je konsultovati veterinara kako bi se utvrdio uzrok. Veterinar će pored kliničkog pregleda i drugih dijagnostičkih metoda preporučiti analizu krvi.

  VetLab preporučuje Opšti profil. Radi se o analizi krvi na 14 biohemijskih parametara i kompletne krvne slike. Na taj načim možemo staći sliku o opštem stanju organizma, postojanju infekcija uz diferenciranje da li su bakterijske ili virusne prirode, stanju organa direktno vezanih za rad digestivnog trakta (jeta i pankreas), stanju bubrega, mogućnosti trovanja, poremećaja metabolizma, kao i mnoge druge informacije koje će nam pomoći u rešavanju problema. Kod starijih pasa preporučujemo Opšti gerijatrijski profil.

 • Gubitak dlake

  Gubitak dlake je relativno česta pojava. Ona može nastati kao posledica fizičkog oštećenje, abkterijskih, gljivičnih, parazitskih oboljenja. Može biti posledica hormonalnog disbalansa, nutritivnih nedostataka, autoimunih oboljenja…. Znači, veliki je broj uzroka. Zato je potrebno da posetite svog veterinara i da se naoružate strpljenjem.

  Iz prethodnoh teksta ste videli da postoji veliki broj uzroka i uzročnika. Pored toga, retko kada imamo samo jednog uzročnika. Najčešće su to kombinovane infekcije. Tako da ako utvrdite da vaš ljubimac ima jednog uzročnika i lečite ga od istog, može se destiti da se simptomi vrate i praktično ništa niste uradili.

  Zato preporučujemo Dermatološki profil koji sadrži:

  • Identifikacija bakterija sa antibiogramom (12antibiotika)
  • Identifikacija dermatofita/gljivica
  • Citolški pregled
  • Pregled skarifikata na prisustvo parazita

  Ovaj profil pokriva naveći broj najčešćih uzročnika. U koliko nam ova analiza ne da odgovor, preporučujemo kontrolu hormona (Štitna žlezda profil, progesteron, estrogen…) kao i alergijski test.

 • Infekcija ušiju

  Infekcije ušiju je relativno česta pojava. Mnogo je češća kod pasa sa dugim ušima i dugom dlakom (kokeri, labaradori…) češće imaju problema. Može nastati kao posledica bakterijskih ili gljivičnih infekcija, infestacije parazitima, ali se može razviti (ređe) kao posledica alergija, hormonalnih disbalansa…

  Naša preporuka je da se uradi Otitis externa profil. Tom analizom pokrivamo sve  najčešće uzročnike. Jedino ako i tada nemamo rešenje, veterinar će vam preporučiti analizu hormona (Štitna žlezda profil) ili alergijski test.

 • Infekcija oka

  Promene na očima se najčešće manifestuju kao: „zakrvavljene oči“, preterano „suzenje“ i sl. Ovakvi simptomi mogu biti izazvani oboljenjima samog očnog aparata, ali i okolnog tikiva. Postoji poduži spisak  uzroka i zato vas savetujemo da obiđete svog veterinara. U ovom slučaju preporučujemo da se uradi bris uha. Ovom analizom dokazujemo postojanje bakterijske infekcije kao i na koji su antibiotik osetljive izolovane bakterije.

 • Kašalj

  Generalno govoreći, kašalj je rezultat iritacije respiratornih puteva. On kao takav može biti simptom dugog niza oboljenja: bakterijskih ili virusnih infekcija, alergija, parazitskih infestacija, gljivičnih infekcija, kardiovskularnih oboljenja, prisustva stranog tela u res.putevima…… Kao što možete videti, postoji poduži spisak  uzroka i zato vas savetujemo da obiđete svog veterinara.

  Naš savet je definitivno: Opšti profil. Radi se o analizi krvi na 14 biohemijskih parametara i kompletne krvne slike. Na taj načim možemo staći sliku o opštem stanju organizma, postojanju infekcija uz diferenciranje da li su bakterijske ili virusne prirode, stanju pojedinih organa ili sistema, kao i mnoge druge informacije koje će nam pomoći u rešavanju problema. Ovoj anlizi možemo dodati eventualno bris kako bi upotpunili sliku.

 • Kijanje

  Kijanje je je rekacija organizma na iritaciju u disajnim putevima i ždrelu. Eksplozivnim kretanjem vazduha telo praktično pokušava da se reši uzroka iritacije. Kijanje je nespecifičan siptom i povezan je sa nizom oboljenja respiratornog i digestivnog trakta (bakterijske, virusne, gljivične infekcije, alergije…) Kao što možete videti, postoji poduži spisak  uzroka i zato vas savetujemo da obiđete svog veterinara.

  Naš savet je definitivno: Opšti profil. Radi se o analizi krvi na 14 biohemijskih parametara i kompletne krvne slike. Na taj načim možemo staći sliku o opštem stanju organizma, postojanju infekcija uz diferenciranje da li su bakterijske ili virusne prirode, stanju pojedinih organa ili sistema, kao i mnoge druge informacije koje će nam pomoći u rešavanju problema. Ovoj anlizi možemo dodati eventualno bris grla ili nosa kako bi upotpunili sliku.

 • Povraćanje

  Povraćanje predstavlja izbacivanje sadržaja želuca kroz usta. Psi „lako“ povraćaju. Ako je vaš pas povratio jednom i ne pokazuje druge simptome,  to još nije razlog za posetu veterinaru. Naravno, potrebno je obratiti pažnju i ispratiti dalji razvoj situacije. Ako je pas povraćao više puta i pokazuje znakove bolesti, obavezno posetite veterinara. Postoji poduži spisak  uzroka: bakterijske, virusne infekcije, paraziti, oboljenja jetre, bubrega, pankreasa, intoksikacije, želuca, obstrukcije stranim telima….Kao što vidite, morate posetiti svog veterinara.

  Naš savet je Opšti profil i Dijareja profil. Dijareja profilom pokrivamo uzročnike (paraziti, bakterije, protozoe) iz digestivnog trakta a svi mogu dati kliničku sliku povraćanja. Opštim profilom pokrivamo uzroke koji daju kliničku sliku sa povraćanjem a nisu direktno vezani za digestivni trakt (jetra, bubrezi, pankreas, intoksikacije…)

 • Preterano balavljenje

  Preterano balavljenje može biti povezan sa specifičnostima nekih rasa (mastifi, bernandinci…), očekivanju obroka (Pavlov refleks), ali i sa određenim oboljenima. Postoji poduži spisak  uzroka i zato vas savetujemo da obiđete svog veterinara. Potreban je detaljan klinički pregled sa pregledom usne duplje. Ono što vam veterinar može predložiti je da se uradi analiza krvi i to Opšti profil.

 • Učestalo mokrenje

  Postoji poduži spisak  uzroka i zato vas savetujemo da obiđete svog veterinara. Uzrok može biti i infekcija urinarnog trakta, bolesti bubrega, piometra, ali i disbalans hormona (Dijebetes melitus, Kušingova bolest, Dijabetes insipidus, Hipertireoidizam, Adisonova bolest…).

  Naša preporuka je da se uradi analiza Urin+urinokultura i Opšti profil.

  Kada se ispituje urin uvek preporučujemo ovu analizu. Ona pre svega daje kompletniju sliku. Kombinacija urinokulture sa pregledom urina je korisna jer bakterijske infekcije mogu promeniti nalaz ali i dati slične simptome sa nekim drugim promenama u urinarnom traktu. Bakterijske infekcije često prate određena oboljenja urinarnog trakte.

  Analize urina su jako korisne jer se preko urina vide određene patološke promene mnogo pre nego se klinički manifestuju kod vašeg ljubimca.

  Opšti profil će nas u ovom slučaju uputiti da li postoji infekcia (bakterijska), da li je po sredi neko oboljenje bubreg, promene u metabolizmu kao posledica hormonalnog disbalansa i na opšte stanje organizma…

  U slučaju da je potrebno, analiziraju se nivoi hormona u krvi.

 • Krv u mokraći

  Pojava krvi u mokraći se naziva hematurija. Manifestuje se promenom boje mokraće. Hematurija se javlja kod velikog broja oboljenja od kojih su neka životno ugrožavajuća i sigurno je razlog da posetite svog veterinara. Može se javiti kao posledica infekcija urinarnog trakta, povred urinarnog trakta, krvarenja u urinarnom traktu, krpeljske groznice, poremećaja metabolizma (pesak ili kamenje u bubrezima i nižim partijama urin.trakta), tumori…

  Naša preporuka je da se uradi analiza Urin+urinokultura i Opšti profil.

  Kada se ispituje urin uvek preporučujemo ovu analizu. Ona pre svega daje kompletniju sliku. Kombinacija urinokulture sa pregledom urina je korisna jer bakterijske infekcije mogu promeniti nalaz ali i dati slične simptome sa nekim drugim promenama u urinarnom traktu. Bakterijske infekcije često prate određena oboljenja urinarnog trakte.

  Analize urina su jako korisne jer se preko urina vide određene patološke promene mnogo pre nego se klinički manifestuju kod vašeg ljubimca.

  Opšti profil će nas u ovom slučaju uputiti da li postoji infekcia (bakterijska), prisustvo krvnih parazita (krpeljska groznica),  da li je po sredi neko oboljenje bubreg, promene u metabolizmu i na opšte stanje organizma…

 • Promene na koži

  Perutanje kože pasa/suva koža pasa/zadebljala koža pasa

  Promena na koži najčešće nastaje kao posledica fizičkog oštećenje, bakterijskih ili gljivičnih infekcija, kao i parazitskih oboljenja. Može biti posledica alergije, hormonalnog disbalansa, nutritivnih nedostataka, autoimunih oboljenja…. Znači, veliki je broj uzroka. Zato je potrebno da posetite svog veterinara i da se naoružate strpljenjem.

  Mi definitivno preporučujemo Dermatološki profil.

  Ovom analizom dokazujemo najčešće uzročnike. Pored toga, retko kada imamo samo jednog uzročnika. Najčešće su to kombinovane infekcije. Tako da ako utvrdite da vaš ljubimac ima jednog uzročnika i lečite ga od istog, može se destiti da se simptomi vrate i praktično ništa niste uradili.

  Dermatološki profil sadrži:

  • Identifikacija bakterija sa antibiogramom (12antibiotika)
  • Identifikacija dermatofita/gljivica
  • Citolški pregled
  • Pregled skarifikata na prisustvo parazita

  Ako na ovom analizom ne identifikujemo uzročnika, prelazimo na određivanje nivoa hormona u krvi (Štitna žlezda profil, kortizol…), Combsov test (autoimuna oboljenja), alergijski test

 • Svrab

  Svrab može nastati kao posledica alergijske reakcije ali i bakterijskih ili gljivičnih infekcija, kao i parazitskih oboljenja. Može biti reakcije na injekcije, isekte, psihogenog karaktera, autoimunih oboljenja…. Znači, veliki je broj uzroka. Zato je potrebno da posetite svog veterinara i da se naoružate strpljenjem.

  Mi definitivno preporučujemo Dermatološki profil.

  Ovom analizom dokazujemo najčešće uzročnike. Pored toga, retko kada imamo samo jednog uzročnika. Najčešće su to kombinovane infekcije. Tako da ako utvrdite da vaš ljubimac ima jednog uzročnika i lečite ga od istog, može se destiti da se simptomi vrate i praktično ništa niste uradili.

  Dermatološki profil sadrži:

  • Identifikacija bakterija sa antibiogramom (12antibiotika)
  • Identifikacija dermatofita/gljivica
  • Citolški pregled
  • Pregled skarifikata na prisustvo parazita

  Ako na ovom analizom ne identifikujemo uzročnika, alergijski test, Combsov test (autoimuna oboljenja) ili analizu koju veterinar preporuči.

 • Otežano disanje/ubrzano disanje/usporeno disanje

  Smetnje u disanju mogu nastati iz mnogo razloga: bakterijske, virusne, gljivične infekcije. Obstrukciju disajnih puteva može izazvati strano telo ili tumor. Pored toga, ovakve simptome mogu izazvati i kardiovaskularna oboljenja, srčani crv, ali može biti i posledica anemija, trovanja i sl. Kao što vidite, otežano disanje je ozbiljan simptom koji zahteva posetu veterinaru.

  Veterinar će na kliničkom pregeldu proceniti u kom pravcu dalja dijagnostika treba da ide. Što se tiče laboratorijskih analiza, veterinar vam može predložiti Opšti profil i mikrobiološko ispitivanje briseva ili srčani crv profil. U zavisnosti od nalaza mogu se uraditi i druge analize.

 • Zadah iz usta

  Zadah iz usta je čest problem i najčešće nastaje kao posledica stomatoloških problema. Ostaci hrane, pljuvačka i bakterije formiraju plak/filma na zubima koji izaziva zadah. Pored ovog razloga, postoje još neki koji su sigurno ređi ali se nesmeju zanemariti. Infekcije u ustima ili sinusima mogu izazvati istu sliku. Gastritisi, ali i oboljenja bubrega mogu prouzrokovati neprijatan miris iz usta. Zato, posetite svog veterinara. On će vam pored kliničkog pregleda i eventualno nekih drugih dijagnostičkih metoda, preporučiti Opšti profil ili neku od laboratorijskih analiza koju bude smatrao potrebnom (mikrobiološko ispitivanje briseva, bubreg profil…)

 • Zatvor / obstipacija

  Zatvor ili obstipacija predstavlja stanje otežanog ili bolnog defeciranja koja može da preraste u potpuni prestanak izbacivanja sadržaja iz creva. Najčešće je samo jedan od simptoma različitih bolesti i zahteva posetu veterinaru. Može nastati kao posledica promene sredine, rutinskih radnji, ali i određeni lekovi mogu izazvati zatvor. Pored ovoga, bol može dobrineti razvoju ovakvog stanja ali i obstrukcije (strana tela, tumori, hernije), neuromuskularna oboljenja, metabolički poremećaji.

  Poseta veterinaru je neophodna. I u ovom slučaju, veterinar će na osnovu kliničkog pregelda predložiti dalju dijagnostiku ali je Opšti profil verovatno i najbolja analiza kako bi se utvrdio uzrok.

 • Pravo vreme parenja

  Cilj je da se identifikuju kada nivo progesterona dostigne 2,5 ng/ml, tako da vreme parenja (osemenjavanja) se može odrediti, ili veterinar i vlasnik mužijaka može biti obavešten da treba da budu spremni da prikupe i isporuči uzorak sperme. U zavisnosti od vrste semena koje se koristi, optimalno vreme za prirodne ili veštačke oplodnje su:

   

  • Prirodno osemenjavanje bi trebalo da bude 2-3 dana nakon što koncentracija hormona dostigne 5ng/ml. Spermatozoidi u svežem semenu mogu da prežive 5-7 dana nakon oplodnje.
  • Veštačka oplodnja pomoću svežeg rashlađenog semena. Oplodnja treba da se održi oko 48 sati nakon što progesteron stigne 5 ng/ml. Sperma u hladnom semenu može da preživi 48-72 sata nakon oplodnje. Sa veštačkom oplodnjom, seme treba da se preliva u grlić materice da se poveća šansa za to bude uvučena u matericu.
  • Veštačka oplodnja pomoću zamrznute sperme treba da se vrši 72 sata nakon što progesteron u krvi kuje dostigne 5 ng/ml. Spermatozoidi u smrznutom semenu traju manje od 24 sata nakon oplodnje. Smrznuto seme je najbolje staviti u matericu kroz operaciju da se poveća šanse za trudnoću.
 • Stariji psi

  Životni vek kućnih ljubimaca je sve duži. Tome je doprineo napredak zdravstvene zaštite kao i dijagnostičkih mogućnosti. U donjoj tabeli možete videti spisak znakova i simptoma uobičajenih bolesti kod starijih pasa, spisak boleti, kao i laboratorijske analize kojima se dijagnostikuju.

  Najbitnije je da barem jednom godišnje proveravate zdravstveno stanje vašeg psa putem Opšteg gerijatrijskog profila!

   

   

  Znaci i simptomi uobičajenih bolesti starijih pasaBolesti
  Promena ponašanjaBol usled artitisa

  Gubitak vida ili sluha

  Bolesti  jetre

  Bolesti bubrega

  Hipotiroidizam

  Slabost ili lako zamaranjeBolesti srca

  Anemija

  Dijabetes

  Tumori

  Gojaznost

  Hipotiroidizam

  Promene u nivou aktivnostiHipotiroidizam

  Artritis

  Bol

  Gojaznost

  Anemija

  Bolesti  srca

  Bolesti bubrega

  Tumori

  Dobijanje na težiniHipotiroidizam

  Kušing

  Gojaznost

  Artritis

  Gubitak na težiniTumori

  Bolesti bubrega

  Bolesti jetre

  Gastritis

  Uzimanje manje hrane

  Oralni problemi

  Bolesti srca

  Dijabetes

  KašaljBolesti srca

  Bolesti  disajnih puteva

  Stčani crv

  Tumori

  Povećana žeđ i mokrenjeKušing

  Pijometra

  Dijabetes

  Bolesti jetre

  Bolesti bubrega

  PovraćanjeBolesti bubrega

  Bolesti jetre

  Gastritis

  Tumori

  Dijabetes

  DijarejaGastritis

  Promene u ishrani

  Bolesti bubrega

  Bolesti jetre

  Promena na dlaciKušing

  Hipotiroidizam

  Gojaznost

  Loš zadahProblemi sa zubima

  Bolesti bubrega

  Poteškoće sa ustajanjemArtritis

  Problemi sa nervnim sistemom

  Gojaznost

  Problemi sa uriniranjemBolesti burbrega

  Bol usled artritisa

  Hormoski poremečaj

  Kamenje u bešici

  Tumori

  Bolesti prostate

  Kvrge po teluTumori

  Beningni tumori

  Promene u apetituDijabetes

  Tumori

  Bolesti jetre

  Bolestibubrega

  Gastritis

  Stres

  Bol

  Rekacija na terapiju

  Oralni problemi

  Kušing

  Zamućeno okoLentikularna sklerioza

  Glaukom

  Katarakta

 • Bolesti koje vam pas može preneti

  Zoonoze su bolesti koje mogu da se prenesu sa životinje na čoveka. One uključuju bolesti kojima su izazivači bakterije, virusi, paraziti i gljive. U zavisnosti od bolesti, zoonose mogu da se prenesu na više načina. Neke zoonoze mogu izazvati samo prehladu, a neke kao što je besnilo mogu biti fatalne. Ovaj tekst ne treba da vas uplaši, već samo da vas informiše da se ove bolesti javlaju i da postoji mnogo načina da Vas i vašeg ljubimca održite zdravim. Neke od bolesti kao što su salmonela i toxoplasma, mogu se javiti u sirovoj ili nedovoljno kuvanoj hrani, a ne kod vašeg ljubimca. Da li su neki ljudi u većem riziku da dobiju neku bolest?

  Osobe kod kojih je imuni sistem slabiji su u većem riziku da dobiju neku od zoonoza ili čak više od jedne. To uključuje:

  • Bebe i vrlo mala deca
  • Trudnice
  • Stariji ljudi
  • Osobe koje su na hemoterapiji, ljudi koji se spremaju za transplataciju i ljudi koji su imunosuprimirani (osobe koj su dugo na kortikosteroidima)
  • Osobe koje imaju neko oboljenje kao što je dijabetes, problemi sa jetrom, hronična bubrežna infekcija.
  • Ljudi koji imaju problem sa slezinom
  • Osobe sa HIV-om ili AIDS-om

  Osobe sa ovim oboljenjima trebaju da povedu više računa o zdravlju životinje, takođe treba povesti više računa o vrsti i starosti životinje. Životinje koje ne napuštaju kuću su najviše izložene riziku.

  Kako da se najbolje zaštitite?

  Čuvajte zdravlje svog ljubimca, koristeći zdrav razum, i naravno higijena smanjuje potencijalini rizik od zoonoze.

  • Da li vodite vašu životinju jednom ili dva puta godišnje kod veterinara? Ovo ne samo da će čuvati zdravlje životinje, već može i da bude dobra preventivna mera. Uradite opšti profi (pregled krvi) ili opšti gerijatrijski profil ako je u pitanju starija životinja. Ovo takođe povećava šansu za brzo i lako izlečenje životinje i smanjuje šansu za prenos neke zoonoze. Ako vaša životinja pokaže znake bolesti obratite se vašem veterinaru i zakažite prgled.
  • Hranite vaše životinje kvalitetnom hranom, izbegavajte da ih hranite sirovom ili nedovoljno kuvanom hranu, izbegavajte ne pasterizovano mleko.
  • Održavajte higijenu vaše životinje, izbegavajte direktan kontakt sa izmetom vašeg ljubimca. Nosite rukavice kada skupljate izmet, i obavezno operite ruke posle toga. Takođe perite ruke posle maženja ljubimca.
  • Redovno čistite vašeg ljubimca od parazita, koristite zaštitu za buve i krpelje po preporuci veterinara. Takođe vakcinišite vašeg ljubimca na vreme kada je potrebno.
  • Sprečite vašu životinju da pije vodu iz WC šolje i da jede izmet
  • Sprečite kontakt sa divljim životinjama.
  • Ako imate novog ljubimca obavezno ga odvedite kod veterinara na pregled.
  • Ogrebotina od strane vašeg ljubimca treba odmah da bude isprana sa sapunom i vodom. Ako vas je životinja ugrizla oprati sapunom i vodom, voda treba da teče bar 10-ak minuta, posle toga se obratite vašem lekaru.

  Zaključak:

  Zoonoze su bolesti koje se prenose sa životinja na čoveka. Iako retke, važno je razumeti da one postoje i koje stvari možete preduzeti da bi ste Vi i vaša porodica ostali zdravi.

 • Tumori pasa – znaci postojanja tumora kod pasa

  Postojanje tumora se može manifestovati na različite načine. Znakovi navedeni u donjoj tabeli su neki od najkarakterističnijih. Ovi znakovi mogu biti prisutni kod mnogih drugih oboljenja. Zato je neophodno da posetite svog veterinara. Ako nemate svog veterinara, možete ga pronaći među našim pratnerima na sledećoj mapi.

   

   

  UzrokAnalize kojima se može dokazati ili isključiti određeni uzrok
  Otoci i uvećanja tkiva koji se ne povlače ili rastuOpšti profil, FNA, patohistološka analiza tkiva
  Rane koje ne zarastajuOpšti profil, Citološki pregled otiska, bris rane, patohistološka analiza tkiva
  MršavljenjeOpšti profil, pogledajte uzroke mršavljena(link na mršavljenje)
  Gubitak apetitaOpšti profil, pogledajte uzroke mršavljena(link na mršavljenje)
  Krvarenja iz različitih telesnih šupljinaOpšti profil, faktori koagulacije
  Oštar i neprijatan mirisOpšti profil, pregled urina kvalitativno sa sedimentom
  Teškoće prilikom jela i gutanjaOpšti profil
  Odbijanje fizičke aktivnosti ili smanjena izdržljivostOpšti profil, kario profil, srčani crv profil
  Dugotrajna hromost ili ukočenostOpšti profil, elektroliti
  Otežano disanje, mokrenje ili defeciranjeOpšti profil, Renalni profil, Dijareja profil

Najčešće analize

U odnosu na simptome koji se pojavljuju VetLab preporučuje različite analize. U praksi se pokazalo da su najšeće korišćene analize:

 

Ukoliko niste sigurni koja analiza je prava za simptome Vašeg ljubimca pozovite nas i mi ćemo preporučiti analize i veterinara najbližeg Vama.