Pišu DVM Vesna Kokanović, DVM Dejan Smiljanić 
Ambulanta Vesna, Mirijevo
http://vetvesna.com/

Toksoplazma je zooantropozoonoza koju izaziva protozoa Toxoplasma gondii. Toksoplazma je obligatno intracelularni parazit. Stalni domaćini su domaća mačka i drugi pripadnici familije Felidae u kojima se odvija sekusalna faza razvoja. Inficirane mačke izlučuju oociste , koje su nakon sporulacije infektivne za sve toplokrvne životinje. Svi razvojni stadijumi T.gondii su infektivni i predstavljaju izvor infekcije kako za stalne, tako i za prelazne životinje. Čovek može da se inficira peroralno unošenjem oocista ili tkivnih cista. Ponekad je moguća infekcija i putem kože. Tkivne ciste se nalaze u jagnjećem, svinjskom i ovčijem mesu, određeni rizik postoji kada ljudi jedu nedovljno termički obrađeno meso govedine, konjetine ili divljači.

Većina mačaka se u prirodi inficira još dok su mačići, ubrzo posle prestanka sisanja, indigestijom prelaznih domaćina, glodari i ptice. Pošto oociste u spoljašnoj sredini i pod nepovoljnim uslovima mogu da prežive i duže od jedne godine, postoji stalni rizik za infekciju prelaznih životinja. U veterinarskoj medicini toksoplazma predstavlja najznačajniji problem u ovčarstvu , jer izaziva veliki broj spontanih pobačaja i nanosi velike ekonomske gubitke, kod drugih životinja prolazi asimptomaski.
Toksoplazma gondii se razmnožava u ćelijama skoro svih organa, što ima kao posledicu fokalna i difuzna oštećenja sa gubitkom funkcije istih. Najznačajnija oštećenja nastaju CNS-u, srcu, plućima, slezini, jetri, gde izazviju nekrozu, dovode do pojave edema, što može da bude dovoljno za ispoljavanje simptoma.

Ispoljavanje prvih kliničkih simptoma zavisi od toga kojim su razvojnim oblikom parazita životinje inficirane. Kod pasa i mačaka, u velikom procentu, toksoplazma je ustanovljena kod jedinki starijih od godinu dana, kod kojih se javlja povišena telesna temperatura (preko 40C), poremećaj funkcije pluća, nekoordinisano kretanje, depresija, povraćanje, proliv, anoreksija.

U dijagnostici se koriste sledeće metode direktne i indirektne metode:

DIREKTNE:
– mikroskopski pregled razmaza
– izolacija parazita iz kulture tkiva
– dokazivanje antigena i PCR metode

INDIREKTNE:
– SFT test
– RVK
– LAT test
– MAT test
– ELISA test

Terapija je efikasna isključivo u akutnom toku bolesti. Lečenje je dugotrajno (preko 4 nedelje) i neizvesno zato što je Toxoplasma veoma otporna i na nju deluje mali broj antibiotika.

 

Da li ste znali? U VetLabu možete proveriti da li je vaš ljubimac ugrožen!

U ponudi imamo analize koje otkrivaju prisustvo/odsustvo ovog parazita. Pozovite odmah 011 3808 905