Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

Logo PanVet

 

 

 

U prethodnom blogu smo pisali o uzrocima nastanka različitih vrsta karcinoma, kako bi se vlasnici životinja upoznali sa njima, a zatim i preventivno delovali u cilju smanjivanja rizika od nastanka tumorskih promene kod svojih ljubimaca. Takođe smo pisali o promenama u ponašanju i pojavi određenih simptoma na osnovu kojih se može posumnjati da je zdravlje ljubimaca narušeno pojavom kancera. O svemu ovome kao i o dijagnostičkoj proceduri koju veterinar treba da sprovede pre postavljanja dijagnoze, možete da pročitate OVDE.

Danas želimo da vas upoznamo sa vrstama kancera koje se javljaju kod pasa i mačaka, ali i drugih ljubimaca. Dobro je znati na vreme prepoznati prve simptome kod ljubimaca koje smo opisali uz svaki tip kancera. Ako imate ljubimca određene rase ili miksa rasa, prepoznaćete koje su to rase sklonije pojavi određenih vrsta tumora. Nadamo se da će vam značiti i naše preporuke o lečenju i preventivi.

 

VRSTE KARCINOMA KOD PASA I MAČAKA

 

1. LIMFOM

Limfom je kancer krvi koji nastaje među ćelijama limfocita u limfnim čvorovima. Ovo je jedna od najzastupljenijih vrsta karcinoma kod pasa i mačaka. Psi su posebno podložni ovoj onkološkoj bolesti, čak 2 do 5 puta više nego ljudi, a limfom čini 1/5 svih onkoloških bolesti pasa.

Ova vrsta kancera može se pojaviti kod svih rasa i u svim uzrastima, ipak najzastupljenija je kod zlatnih retrivera. U zavisnosti od toga da li je u pitanju periferni limfom, ili limfom u unutrašnjosti tela bliže vitalnim organima – postoje i različiti simptomi bolesti.

Simtomi zajednički za oba tipa limfoma su: uvećanje limfnih žlezda na telu, posebno u predelu vrata, vilice, ramena i iza kolenog zgloba često praćene letargijom, pospanošću i gubitkom apetita životinje, povraćanjem, dijarejom, bolovima u stomaku i problemima sa disanjem.

Organi kao što su jetra i slezina mogu biti uvećani, a laboratorijske i biohemijske analize pokazuju uvećan broj belih krvnih zrnaca, povišene enzime jetre i anemiju.

Limfni čvorovi koji su previše uvećani i smetaju funkciji organa ili ometaju disanje i prolaz hrane, mogu biti hirurški odstranjeni. Citostatska terapija uz upotrebu kortikosteroida, kao što je prednizolon, potrebna je da bi se otok limfnih čvorova povukao. Većina ljubimaca dobro odreaguje na citostatsku terapiju koja može da im produži život bez većih tegoba i godinu dana od pojave prvih simptoma.

 

2. LEUKEMIJA

 

Leukemija je takođe kancer krvnih ćelija, najčešće leukocita (vrste belih krvnih zrnaca), drugih ćelija krvi i koštane srži koja ih produkuje. U nalazu krvi i koštanoj srži obolelih životinja od leukemije, može se naći mnoštvo nezrelih leukocita koji nemaju svoju funkciju.

Iz toga proizilaze sledeći simptomi: slabost, brzo zamaranje, malokrvnost, nizak imunitet, smanjen broj crvenih krvnih zrnaca i krvnih pločica u uzorku krvi, krvarenje, groznica, uporne infekcije, otoci limfnih žlezda, uvećanje slezine i jetre.

Smatra se da zračenje, hemikalije i posebno virusi imaju veliku ulogu u stvaranju leukemije, posebno kod mačaka.
Terapija je obično citostatska u kombinaciji sa kortikosteroidima i većina ljubimaca na nju dobro odreaguje.

 

3. OSTEOSARKOM

Osteosarkomi su najčešće kancerozne promene koštanih struktura kod pasa. Uglavnom pogađaju duge kosti ekstremiteta, ali se mogu naći i na lobanji, ili rebrima. Nešto sklonije su im velike rase poput doga uzrasta od 7-10 godina starosti.
Promene su agresivne, brzo se šire, izazivaju veliku bol, razaranje strukture i patološke lomove kosti pri najmanjem pritisku, ili povredi.

Uglavnom se rešavaju hitnom hirurškom amputacijom zahvaćenog ekstremiteta. Ipak, u velikom broju slučajeva već postoje mikroskopske metastaze na drugim kostima i dužina preživljavanja obično bude oko pola godine uz stalne kontrole, hemoterapiju, suplementaciju kalcijumom i upotrebu bisfosfonata (lekova koji sprečavaju razgradnju kostiju) u terapiji.

 

4. ADENOKARCINOM ANALNIH ŽLEZDA PASA

Adenokarcinom je vrsta malignog tumora koji se javlja u žlezdanom tkivu. Psi imaju parne analne žlezde sa obe strane analnog otvora. Prazne se defekacijom i ispuštaju mirise koji imaju veliku ulogu u komunikaciji životinja. Ova vrsta karcinoma se pojavljuje relativno retko, ali je izuzetno agresivna i teška za hirurško uklanjanje, a da se pritom ne radi i rekonstrukcija ulaza u analni otvor, što dovodi do narušavanja kvaliteta života psa.

Simptomi kod ove vrste karcinoma su specifični, gde pored otoka i promena na analnoj žlezdi može doći i do velikih poremećaja u organizmu – budući da ovaj tip karcinoma produkuje supstance slične hormonima koje izazivaju visoke koncentracije kalcijuma u krvi na uštrb strukture kostiju i pravilnog rada bubrega – što dovodi do mučnine, slabosti, osteoporoze (omekšavanja) kostiju i kardiovaskularnih komplikacija poput lupanja srca i visokog krvnog pritiska. Laboratorijske analize krvi pokazuju visok nivo kalcijuma u krvi.

Psi na vreme podvrgniti hirurškom uklanjanju adenokarcinoma analnih žlezda uglavnom žive oko godinu dana od uspostavljanja dijagnoze.

5. MELANOM

Ova maligna bolest potiče od nekontrolisanog bujanja pigmentisanog tkiva kože, prvenstveno pasa. Rase koje se odlikuju tamnim krznom i kožom, kao što su škotski terijer, pinč, ili dobreman posebno su joj sklone.

Melanomi spadaju u jednu od najagresivnijih vrsta karcinoma i vrlo brzo po svom pojavljivanju mogu se proširiti na limfne čvorove, tkiva i druge organe kao što su pluća.

Tumori locirani u ustima, na šapama ili u donjem delu ektremiteta su najteži za lečenje, sa najlošijom prognozom.

Invazivno i što hitnije hirurško uklanjanje promene i okružujuće regije povećava šanse za oporavak životinje. Takođe, potrebno je da se pas kloni sunčevog zračenja i agresivnih hemijskih supstanci koji su dokazano najveći izazivači ove vrste kancera.

Citostatska terapija i radiološka terapija imaju prilično ograničen učinak u ovom slučaju.

Vakcine koje se daju posle hirurške intervencije u cilju kontrole bujanja pigmentisanog tkiva kože još uvek su u fazi testiranja i izuzetno su skupe, ali to je pravac u kom će se razvijati lečenje ove bolesti u budućnosti.

 

6. SKVAMOZNI KARCINOM

 

Ova vrsta karcinoma uglavnom se javlja na koži i u unutrašnjosti usne duplje kod pasa, ređe na bronhu, uglavnom kod pasa dugoročno izloženih duvanskom dimu, pesticidima, zagađenju i hemikalijama.

Veoma agresivna vrsta karcinoma što se tiče rasta i širenja. Sastoji se od površinskih ćelija kože i sluzokože koje se brzo dele, prodiru duboko u okružujuća zdrava tkiva i izazivaju vlažne rane sklone bolu, krvarenju i upali.

Promena na koži se brzo primeti od strane vlasnika, ali one u usnoj duplji uglavnom postanu velike pre nego što se primete, što umnogome smanjuje šanse za uspešno hirurško uklanjanje i izlečenje. Smatra se da samo 10% pasa sa skvamoznim karcinomom u usnoj duplju preživi jednu godinu posle uspostavljanja dijagnoze.

 

7. HORMONSKI ZAVISNI KARCINOMI

 

Ovoj vrsti karcinoma pripadaju karcinomi žlezda sa unutrašnjim lučenjem i polnih organa, kako ženki tako i mužjaka (dojke, prostata, jajnici i materica i testisi).

Ovi karcinomi su uglavnom vezani za stariju dob životinje, kada dolazi do kolebanja nivoa hormona u organizmu. Brzo se razvijaju i šire zahvatajući druga tkiva, limfne čvorove, unutrašnje organe (pluća, mozak…) i kosti. Oko 50% ovih karcinoma je maligno.

Rastom ovih tkiva dolazi do daljeg narušavanja hormonalnog balansa i simptoma poput krvarenja, urinarnih problema, opstrukcija disanja, smetnji u varenju i otoka. Na površini karcinoma dojke može doći do pojave otvorenih rana koje ne zarastaju, krvarenja i infekcija.

Hirurško uklanjanje širokog pojasa tkiva i susednih limfnih čvorova oko promene je metoda izbora za lečenje ove vrste karcinoma. Kod ženki se uz jajnike uklanja i materica, a kod mužjaka uz testise i prostata, i obrnuto.
Hemoterapija i lekovi koji inhibiraju hormonalne receptore u tkivima poželjno je uključiti u toku post-operativnog oporavka kako bi se osiguralo potpuno ozdravljenje.

 

KASTRACIJA I STERILIZACIJA se preporučuje za PREVENCIJU OVE BOLESTI. Poželjno je da se izvodi u ranom dobu, pre prvog polnog žara ljubimca. Ova metoda se pokazala uspešnom preventivom kod više od 40% ljubimaca čiji su preci imali hormonski zavisne karcinome.

 

 

8. HEMANGIOSARKOM

 

Hemangiosarkom je vrsta tumorske promene nastale od endotela – unutrašnjeg zida krvnih sudova. Ova bolest je skoro isključivo vezana za pse srednje dobi, svih rasa, a posebno zlatne retrivere i nemačke ovčare.

Sam tok bolesti je često podmukao, jer se ne vide posebni znaci bolesti, ona je bezbolna, sporo se razvija i utiče na zahvaćeni krvni sud, najčešće na koži, ili slezini.

Tek kada razvoj promene odmakne, uglavnom se desi pucanje krvnog suda što izaziva masivna unutrašnja krvarenjai hipovolemijski šok životinje – slabost, konfuziju, bledilo desni, brzo i plitko disanje, pad telesne temperature,  modrice i nakupljanje velike količine krvi u grudnoj, ili trbušnoj duplji.

Ova vrsta karcinoma se može razviti i u vitalnim organima kao što su srce, pluća, ili jetra, što je čini posebno opasnom i nepredvidivom.

Hitna hirurška intervencija podrazumeva zaustavljanje krvarenja ukoliko je to moguće, a često i uklanjanje slezine, punkciju krvi iz telesnih šupljina i transfuziju.

Na žalost, kod ovog tipa onkološke bolesti stopa preživljavanja je niska. Uključuje agresivnu hemoterapiju uz stalni nadzor kako vlasnika tako i ordinirajućeg veterinara, za slučaj pojave krvarenja.

 

9. MASTOCITOM (MAST CELL TUMOR)

O ovoj vrsti podkožnih tumora, koja je jedna od najčešćih kod pasa možete pročitati više u blogu Tumori kod pasa i mačaka 3 – Mastocitom (mast cell tumor)

 

10. LIPOM

 

Lipom je benigni, površinski tumor kože koji se sastoji od kolekcije masnog tkiva. Obično se javlja na torzou pasa, ili uz ekstremitete. Uglavnom se sporo razvija, ali može dostići težinu od 1 kilograma za kratko vreme.

Preporučuje se hirurško uklanjanje u ranijoj fazi, da tumor ne bi uticao na kretanje životinje i da bi se izbegla hirurška rekonstrukcija kože i podkožnog tkiva posle uklanjanja masivnog tumora. Maligna vezija ovog tumora se razvija vremenom i naziva se liposarkom koji daje metastaze u udaljene organe i tkiva.

LEČENJE KARCINOMA KOD PASA I MAČAKA

I HIRURŠKI METOD LEČENJA je i dalje u veterini primaran i nezamenljiv – ukoliko govorimo o šansama za potencijalno izlečenje bolesti i ako se promena nalazi na operabilnom mestu. Ova mera može se kombinovati sa citostatskom terapijom, kao i zračnom terapijom ukoliko je to potrebno kod agresivnijih i težih stadijuma bolesti. Pravi se radikalan rez, koji zahvata i deo zdravog tkiva u okolini, da bi bili sigurni da smo uklonili sve izmenjene ćelije iz organizma.

II CITOSTATSKA TERAPIJAako je bolest napredovala i dalje se razvija, ili ima metastaze, kao i kod nekih kancera krvi – citostatska terapija po tačno određenim protokolima i ciklusima ponavljanja je izbor lečenja koja će dovesti do sprečavanja prekomerne deobe ćelija. Ljubimci često ovu vrstu terapije podnose bolje nego ljudi.

Mana ove terapije je, pored cene, i to što je često neselektivna i utiče kako na bolesne ćelije, tako i na zdravo tkivo uzrokujući negativne efekte poput naglog obaranja imuniteta, pogoršanja krvne slike, krvarenja, opadanja dlake, neuroloških poremećaja, povraćanja, stvaranja čira na želucu i gubitka apetita.

III RADIOLOŠKA TERAPIJA (TERAPIJA ZRAČENJEM) podrazumeva tretman tačno određenih tačaka na telu gde se promena nalazi. U našoj zemlji ovaj vid onkološke terapije ljubimaca je retko u upotrebi.

IV PALIJATIVNA TERAPIJA I SUPORTIVNA TERAPIJA kanceroznih oboljenja uključuje tretman propratnih pojava vezanih za kancer, ili citostatsku terapiju, kao i lekove kojima se pokušava postići bolji kvalitet života uz minimalne neželjene efekte.

U ovu terapiju spadaju lekovi protiv bolova, preparati gvožđa, vitaminski i mineralni suplementi, lekovi za zaštitu jetre i bubrega, lekovi protiv povraćanja i proliva, lekovi za supresiju hormona, kao i transfuzija.

 

PREVENCIJA NASTANKA TUMORA

 

Promena načina života podrazumeva kvalitetniju i zdraviju ishranu, boravak na čistom vazduhu, povećanje fizičke aktivnosti, mršavljenječuvanje ljubimca od izloženosti duvanskom dimu i od direktnog sunčevog zračenja u periodu od 10-16 časova, vakcinaciju mačaka protiv virusa koji izaziva leukemiju.

PREVENTIVNA STERILIZACIJA I KASTRACIJA DO PRVE GODINE ŽIVOTA – dokazano je da značajno smanjuje žansu za dobijanje hormonski zavisnih onkoloških oboljenja dojke, testisa, jajnika, materice i prostate u starijem dobu. Polovina svih promena na dojci kod pasa i 80% promena na dojci kod mačaka su maligne i agresivne prirode, stoga značaj sterilizacije može biti od velike važnosti.

Eutanazija ljubimaca je krajnja opcija, ukoliko je stadijum bolesti takav da nema pomoći i poboljšanja, ukoliko životinja ima bolove i teško narušen kvalitet života, ukoliko je tumor na mestu koje je neoperabilno, a ne reaguje na druge vidove terapije – što se neretko dešava kod tumora mozga i sl.

Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

Logo PanVet

 

 

 

 

 VetLab preporuka za laboratorijsku analizu:

citoloski pregled sa strucnim misljenjem

Više o analizama pogledajte na strani 12 VetLab Cenovnika za 2022/2023. godinu.