Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

Logo PanVet

 

 

 

U prvom blogu na temu tumora Tumori kod pasa i mačaka 1 – uzroci, simptomi i dijagnostika podelili smo sa vama podatak da je kancer jedan od vodećih uzroka smrti pasa i mačaka. Svaki drugi pas i svaka treća mačka, posebno u starijem dobu, su podložni razvoju onkoloških oboljenja.

Mastocitom (mast cell tumor) je vrsta podkožnih tumora, koja čini čak 15-20% svih tumorskih promena kože kod ljubimaca.

Stariji ljubimci i mešanci kod pasa imaju nešto veću sklonost ka ovoj bolesti. Najčešće se razvijaju oko osme godine života psa, ali postoje slučajevi i da se pojave kod veoma mladih pasa starosti oko 6 meseci.

Rase pasa podložnije pojavi mastocitoma: bokseri, boston terijeri, labrador i zlatni retriveri, biglovi, mops i šnauceri. Kod boksera je ova bolest najviše zastupljena.

Kod mačaka ova bolest se razvija najčešće kod sijamske mačke, u starijem životnom dobu, oko 10 godine života. Klinički znaci, simptomi i lečenje su slični kao kod psa.

 

ŠTA JE MASTOCITOM odnosno MAST CELL TUMOR?

Mastociti su vrsta belih krvnih zrnaca granulocita, koju možemo sresti u vezivnom i potkožnom tkivu, krvnim sudovima. Takođe, oko nerava koji se nalaze na površinama tela u kontaktu sa spoljnom sredinom (koža, sluzokoža, oralna i nosna šupljina, želudac, pluća, creva).

Imaju ulogu u imunitetu i odbrani organizma od parazita i stranih tela, zatim u zarastanju povreda, stimulaciji stvaranja novih krvnih sudova itd.

Njihova uloga u alergijskim mehanizmima je velika, s obzirom da su ove ćelije bogate rezervama histamina neophodnog za imunološki odgovor na pretnju. Takođe su bogate heparinom i proteolitičkim enzimima koji razgrađuju proteine eventualnih mikroskopskih napadača. Alergijska reakcija je upravo neprimereno jak imunološko-neurološki odgovor na neko strano telo, ili supstancu.

MASTOCITOM, tj. MAST CELL TUMOR je koncentrisana kolekcija pomenutih mastocita na nekom mestu – najčeće na koži, ili podkožnom tkivu, a ređe u unutrašnjim organima. Kružnog je oblika, veličina varira od 1-5 cm, ali i više, i tačno je definisanih ivica.

Uglavnom nastaje na jednom mestu, sporo raste i može biti praćen pojavom upale okolnog tkiva, ili otokom. Najčešće se nalazi na trupu životinje, peri-analnoj regiji, potom ekstremitetima (često na šapi), a najređe se mogu naći na glavi, ili vratu životinje.

Ova promena je uglavnom benigne prirode, ali postoji potencijal za malignitet, kao i stvaranje drugih vrlo opasnih zdravstvenih problema uzrokovanih samom funkcijom mastocitnih ćelija. Iz tog razloga se preporučuje njegovo pažljivo hirurško odstranjivanje u što ranijem stadijumu.

 

KAKO NASTAJE MAST CELL TUMOR

 

Tačan uzrok nastanka mast cell tumora nije poznat. Verovatno se radi o reakciji mastocitnih ćelija na neki abnormalan stimulans, kao što je izloženost mikrobiološkim organizmima, alergenu, hroničnoj bolesti, zračenju, određenoj vrsti hrane i UV zračenju. Po uklanjanju tumora, kod približno trećine pasa i manjeg broja mačaka ovaj tumor se može javiti na nekom drugom lokalitetu kože u periodu 2-5 godina od hirurške intervencije.

 

SIMPTOMI MASTOCITOMA

 

Simptomi i izgled mast cell tumora su vrlo šarenoliki – variraju u zavisnosti od lokaliteta, stadijuma bolesti, veličine i starosti promene.

Mastocitomi su uglavnom benigne kvržice na koži i često mogu ličiti na neku drugu kožnu promenu poput masnog tkiva, uboda insekta, bradavice, ili pak ranice na koži (kod agresivnijih oblika). Uglavnom je mesto promene blago crveno, često bez dlake, može svrbeti. Mogu proći meseci pre nego što promena postane vidljiva i opipljiva na dodir.

Agresivniji oblici bolesti u sebi imaju veći potencijal za malignitet. Javlja se ulceracija ili ranice na koži, brzo rastu, mogu zahvatiti susedna tkiva i limfne čvorove, daju metastaze u druge delove kože i unutrašnje organe. U ovim slučajevima svrab i bol su izraženiji, kao i otok, crvenilo, upala i vodenasti plikovi. Ovakve promene su zastupljene u 10-15% svih slučajeva. Mastociti su u ovom slučaju bitno drugačiji od normalnog tkiva. Izmenjenog su izgleda i gledano pod mikroskopom. Uvećana jetra i uvećana slezina su karakteristični za rašireni rak mastocitnih ćelija, a u plućnoj i trbušnoj maramici može se uočiti prisustvo slobodne tečnosti. Ovakve maligne, ozbiljne i opasne promene češće su moguće kod boksera i mopsa.

Od ostalih simptoma mogu se spomenuti: želudačni problemi – bol u želudcu, čir želudca i dvanaestopalačnog creva, proliv, povraćanje, melena (crna do krvava stolica, znak krvarenja u digestivnom traktu), gubitak apetita, anoreksija, anemija.  Zatim teškoće u disanju, veća skolnost burnim alergijskim reakcijama, suzenje očiju, duže krvarenje iz rana, lupanje srca, kratko, plitko i isprekidano disanje. Sve zbog velike količine histamina koje ove ćelije nose i puštaju u okolna tkiva (ovo posebno važi ako je sam tumor veliki, agresivniji, ili ima metastaze u blizini ovih organa).

Anafilaktički šok, je često fatalno stanje i podrzumeva gušenje, velike otoke oralne i nosne sluznice i jezika, pad krvnog pritiska i zastoj srca. Češće se može javiti kod životinja koje imaju mast cell tumor, posebno ako se tumorska promena dira i nestručno uklanja. U takvim situacijama potrebno je brzo delovati i dati životinji posebnu antihistaminsku i hipertenzivnu terapiju.

 

Mastocitomi kod pasa i mačaka

Mastocitomi kod pasa i mačaka. Video: VetLab Instagram @vetlab_srbija

 

TIPOVI MASTOCITOMA

Upravo zbog šarenolikosti u izgledu, simptomima i ozbiljnosti same promene, određivanje tipa i stadijuma mastocitoma je od velike važnosti.

TIP TUMORA mastocitnih ćelija (ili mastocitoma) se ocenjuje prema njegovoj lokaciji na koži, prisutnosti upale, i odstupanju izgledom i funkcijom od normalnih ćelija:

    – Promene 1. stepena imaju ćelije slične normalnim ćelijama sa niskim potencijalom za metastazu i dobru prognozu izlečenja;

    – Promene 2. stepena imaju ćelije nešto izmenjenog izgleda i funkcije u odnosu na normalne mastocite, sa potencijalom za lokalno invazivne metastaze;

    – Promene 3. stepena imaju bitno izmenjene ćelije izgledom i funkcijom u odnosu na normalne mastocite, sa visokim potencijalom za metastazu i lošu prognozu izlečenja.

Uopšteno gledano, što je ćelija mastocita sličnija normalnim ćelijama, to je bolja prognoza izlečenja.

 

Simptomi i lečenje takođe zavise i od STADIJUMA BOLESTI:

Stadijum 1 karakteriše jedan tumor bez metastaza;

Stadijum 2 karakteriše jedan tumor sa metastazom u okolne limfne čvorove;

Stadijum 3 karakterišu višestruki tumori kože ili veliki tumor koji je ušao duboko u podkožno tkivo (oko 10% svih mast cell tumora);

Stadijum 4 se karakteriše prisustvom tumora, sa metastazama u organu, ili velikim prisustvom ćelija mastocita u krvi.

 

DIJAGNOSTIKA I LEČENJE

 

Diferencijalna dijagnostka oboljenja sprovodi se opštim pregledom životinje koja uključuje laboratorijsku i biohemijsku analizu, kao i pažljivom biopsijom tumora iglom. Biopsija može uključivati i uzimanje uzorka iz regionalnog limfnog čvora, pa i same koštne srži – gde mastociti i nastaju, i njihovim patohistološkim pregledom. Ukoliko postoji sumnja na matastaze u dubljim tkivima i organima preporučljivo je uraditi i pregled ultrazvukom i RTG snimak.

Posle pregleda biopsiranog uzorka pod mikroskopom i dobijenih rezultata analiza, veterinar određuje strategiju lečenja, koja je za veliki broj promena hirurško uklanjanje tumora.

Uključivanje određenih citostatika (npr. vinblastin + prednizolon) i druge potporne terapije radi se ukoliko je tumor invazivan, sa metastazama u drugim limfnim čvorovima, organima i tkivima.

Veoma je bitno da se sama hirurška intervencija uradi veoma pažljivo, obično se odstrani nekoliko centimetara više (minimum 3cm) oko tumorske promene na koži i u dubinu, da bi bili sigurni da su sve ćelije time obuhvaćene. Ukoliko su zahvaćeni i susedni limfni čvorovi, pristupa se i njihovom vađenju – time se svodi na minimum moguća komplikacija cepanja mastocitnih ćelija, oslobađanja histamina u njima i pojave komplikacija i anafilaktičkog šoka sa smrtnim ishodom.

Može da se desi i da na mestu nepotpuno otkolonjenog mast cell tumora rana neće da zaraste.

Preventivno se životinji pre operacije uključuju medikamenti: H1 i H2 anti-histaminici, a po potrebi i kalcijumski preparati, kortikosteroidi, ihibitori protonske pumpe, srčani antiaritmici, kao i lekovi za regulaciju krvnog pritiska.

 

Opisali smo još 9 vrsta tumora koji se javljaju kod životinja, kao i metode lečenja istih. Posvetili smo se i veoma bitnoj temi – prevenciji nastanka onkoloških promena kod životinja. O svemu ovome možete pročitate u Tumori kod pasa i mačaka 2 – vrste karcinoma, lečenje i prevencija nastanka tumora

SAVET

 

Bitno je da se ljubimac poštedi teških fizičkih napora, prisustva opšte poznatih alergena (prašina, trava, polen, grinje), sačuva od moguće povrede, češanja i lizanja kožne izrasline. Po potrebi, ljubimcu preventivno promeniti redovnu ishranu hipoalergijskom u periodu od utvrđivanja bolesti do posle hirurške intervencije.

Ukoliko primetite uporne promene na koži koje rastu ili se umnožavaju uvek na istom mestu, promene u ponašanju vašeg ljubimca, neke od gore navedenih simptoma, ili ako vaš ljubimac ima genetske predispozicije za ovu bolest – obratite se što pre veterinaru.

Redovni pregledi i praćenje stanja osnova su za lako, jeftino i bezbedno uklanjanje ove često dobroćudne, ali potencijalno vrlo opasne onkološke promene.

Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

Logo PanVet

 

 

 

 

 VetLab preporuka za laboratorijsku analizu:

Patohistolo[ki pregled

Više o analizama pogledajte na strani 26 VetLab Cenovnika za 2022/2023. godinu.