Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

Logo PanVet

 

 

 

 Uzroci upale debelog creva su uglavnom isti kao kod upale tankog creva. Najčešće su posledica invazije parazitima, bakterijske/virusne infekcije, trovanja ili neadekvatne ishrane. Davanjem nekvalitetne hrane i kostiju – razne bakterijske infekcije, kao i strana tela, mogu da dovedu do upale debelog creva. Upala debelog creva može da bude akutna i hronična.

Kod akutnih upala, promene su samo u sluznici debelog creva, a kod hroničnih i dublje – u samom zidu creva.

 

Simptomi upale debelog creva

Simptomi koji se najčešće javljaju su sledeći: naglo povraćanje, životinja se napinje i zauzima položaj za defekaciju (izbacivanje izmeta) ali često se dešava da bude samo malo izmeta. Kako bolest odmiče, izmet postaje kašast i sve ređi, sadrži veću količinu sluzi, a ponekad i primese krvi. Trbuh je često napet, bolan i javljaju se grčevi i gasovi. Dijagnostičke procedure koje se mogu primeniti su iste kao i kod upale tankog creva.

 

Terapija

 

Što se tiče terapije – sprovodi se ista simptomatska i antibiotska terapija kao i kod upale tankog creva, uz adekvatnu i blagu ishranu.
A to podrazumeva da bolesne životinje treba priključiti na infuziju i antibiotsku terapiju, ako postoji potreba treba uključiti i probiotike. Može se razmotriti i uvođenje adsorbenasa kao što je aktivni ugalj, ili diosmektit, ali ne u isto vreme sa ostalim lekovima već 2h pre, ili 3h posle davanja ostalih lekova.

Ukoliko životinja dobro reaguje na terapiju, polako se može početi sa davanjem hrane u malim obrocima. Ovi obroci treba da budu lagani, nemasni i dijetalni. Barena, nezačinjena riža sa eventualnim dodatkom belog pilećeg mesa je najbolje rešenje u periodu od bar 10 dana.

 

Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

Logo PanVet

 

 

 

 

 VetLab u ponudi ima OPŠTI VELIKI PROFIL koji obuhvata 22 parametra i KKS

opsti veliki profil

Više o analizi pogledajte na strani 8 VetLab Cenovnika za 2022/2023. godinu.

Pročitajte još:

Oboljenja želuca – REFLUKS

Đardioza – skriveni uzrok dijareje

Oboljenja želuca – ČIR NA ŽELUCU I DVANAESTOPALAČNOM CREVU