Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

Logo PanVet

 

 

 

Najčešći uzročnici upale tankog creva su crevni paraziti koji svojom prisutnošću oštećuju sluznicu creva, a na tim oštećenim mestima mikroorganizmi uzrokuju upale. Isto tako treba izbegavati davanje ljubimcu neadekvatne hrane kojom se hrane ljudi, a koja u sebi sadrži veće količine soli, ljute paprike, bibera i drugih začina, kao i masnu hranu, jer sve to dovodi do poremećaja u probavi.

Takođe, nagle promene ishrane i dugotrajna ishrana neadekvatnom hranom koja nadražuje sluznicu može izazvati hroničnu upalu creva. Od drugih faktora, tu su, alergijske reakcije na hranu, različite vrste infekcija i trovanja.

 

Simptomi upale tankog creva

Upaljeno tkivo creva ne resorbuje dovoljne količine tečnosti i hranljivih materija, te sadržaj creva ostaje tečan. Najčešći simptomi kod upale tankog creva su obilni prolivi svetlo žute boje i neprijatnog mirisa. Vrlo često može da dođe do ljuštenja sluznice creva koje su u izmetu vidljive kao krpice deskvamirane sluznice. Kod lakših upala opšte stanje životinje nije promenjeno, dok se kod težih upala javljaju apatija, životinje odbijaju hranu i dehidrirane su.

U početku bolesti izmet je gušći, a kasnije potpuno vodenast sa primesama sluzi, a kasnije i krvi. Ukoliko krvarenje potraje, izmet ima miris trule krvi i crne je boje (melena). Pri palpaciji trbuh je bolan, a pojedini delovi creva su naduti. Životinje su apatične i slabo se kreću.

 

Dijagnostika upale tankog creva

U sklopu dijagnostike, pored opšteg kliničkog pregleda treba pristupiti laboratorijskom ispitivanju. Preporuka je da se pošalje u veterinarsku laboratoriju uzorak fecesa (stolica) na analizu, da se urade analize okultnog krvarenja i kompletne krvne slike. Moguće je uraditi i RTG snimanje sa kontrastom, ultrazvuk, kao i endoskopske procedure – gastroskopiju i kolonoskopiju.

 

Terapija upale tankog creva

Bolesne životinje treba priključiti na infuziju i antibiotsku terapiju, kao i probiotike ukoliko ih predloži veterinar. Može se razmotriti i uvođenje adsorbenasa kao što je aktivni ugalj, ili diosmektit, ali ne u isto vreme sa ostalim lekovima već 2h pre, ili 3h posle davanja ostalih lekova.

Ukoliko životinja dobro reaguje na terapiju, polako se može početi sa davanjem hrane u malim obrocima. Ovi obroci treba da budu lagani, nemasni i dijetalni. Barena, nezačinjena riža sa eventualnim dodatkom belog pilećeg mesa je najbolje rešenje u periodu od bar 10 dana.

 

Preuzeto uz dozvolu sa sajta http://panvet.blogspot.com/

Logo PanVet

 

 

 

 

VetLab u ponudi ima OPŠTI VELIKI PROFIL koji obuhvata 22 parametra i KKS

opsti veliki profil

Više o analizi pogledajte na strani 8 VetLab Cenovnika za 2022/2023. godinu.