Urinarne infekcije kod pasa i mačaka su uobičajene. Infekciju obično izazivaju bakterije, gljivice ili paraziti u urinarnom traktu (u bubrezima, mokraćnim putevima, bešici i uretri). Do infekcije dolazi kada bakterija iz creva dođe do uretre i razmnoži se u mokraćnoj bešici. Infekcije urinarnog trakta mogu dovesti do češćeg mokrenja, nekontrolisanog mokrenja, kao i do pojave krvi u urinu.

Šta izaziva urinarne infekcije kod pasa i mačaka?
Do urinarne infekcije kod ljubimaca, između ostalih načina, najčešće dolazi kada delići fecesa dospeju u urinarni trakt. Obično su to bakterije: stafilokokus, streptokokus, proteus i ešerihija koli.

Simptomi infekcije urinarnog trakta: urinarne infekcije pas macka

 

 • Naprezanje pri mokrenju 
 • Često mokrenje
 • U pokušajima da mokri, životinja uspeva da proizvede samo male količine urina
 • Bolno mokrenje koje vodi vokalizaciji bola
 • Mokrenje na nedozvoljenim mestima (mačke mogu da mokre van kutije, a psi u kući)
 • Jak i neprijatan miris urina
 • Povećana žeđ
 • Krv u urinu (u težim slučajevima)
 • Smanjen apetit
 • Šepanje ili oklevanje pri hodu ili skakanju
 • Smanjen kvalitet dlake i neprijatan miris
 • Letargija

Vaš ljubimac može pokazati neki od ovih simptoma ili kombinaciju. Neke životinje sa infekcijom bešike ne pokazuju nikakve simptome.

Koji ljubimci su najpodložniji urinarnim infekcijama?
Ženke češće pate od urinarnih infekcija nego mužjaci.
Životinje sa slabijim imunitetom su podložnije urinarnim infekcijama. Ovo uključuje starije životinje, životinje sa drugim bolestima kao što su kancer, zubne bolesti i mačke inficirane virusom poremećaja imunog sistema (FIV) ili virusom mačje leukemije.

Mačke i psi sa dijabetesom češće oboljevaju od urinarnih infekcija.
Psi i mačke sa prekomernom težinom teže održavaju higijenu oko genitalija, a životinje sa dugom dlakom mogu da nagomilaju feces oko genitalija i to dovodi do infekcija.
Životinje sa kamenom u bešici češće dobijaju infekciju.  

Komplikacije:
Urinarne infekcije koje se ne leče na vreme mogu izazvati hroničan i jak bol, mršavljenje životinje i uriniranje po kući. Infekcija urinarnog trakta može doprineti stvaranju kamena u bešici i kristala u urinu. Ukoliko se urinarna infekcija proširi na bubrege, to može uzrokovati ozbiljnu bolest ili smrt životinje.

Dijagnoza:
Kontrola urina je neophodna. Ukoliko primetite bilo koji od simptoma, odvedite vašeg ljubimca veterinaru. On će uzorak urina poslati veterinarskoj laboratoriji i na osnovu dobijenog nalaza- antibiograma –  saznaće koji se pristup lečenju vašeg ljubimca preporučuje. Posle izlečenja, preporučuje se kontrola urina još par puta, kako bi se izlečenje konstatovalo sa sigurnošću.

Najbolji način da prekontrolišete urin svog ljubimca je da sami prikupite prvu jutarnju mokraću ili da to uradi vaš veterinar specijanom metodom. Ovde pročitajte odgovore na najčešća pitanja koja se postavljaju oko uzorkovajna.

Zatim se analiza radi u akreditovanoj veterinarskoj laboratoriji.

 

URIN+URINOKULTURA – proverite zdravlje ljubimca pre nego što se klinički manifestuju simptomi!