Zdravlje pasa

Herpes virus

Herpes virus kod životinja je uglavnom najveći problem za razmnožavanje pasa.

Ova infekcija je, pogotovo za štence, teško i uglavnom fatalno oboljenje koje uzrokuje Canine herpes virus 1 – CHV1 iz familije Herpesviridae i roda Varicellovirus.  Štenci koji prežive infekciju mogu imati trajna oštećenja mozga i drugih organa.

ŠTA ODGOVORNI VLASNICI I ODGAJIVAČI PASA TREBA DA ZNAJU O OVOM VIRUSU – za naš blog piše DVM Vladimir Magaš

Ukoliko se ženka zarazi tokom prvog graviditeta dolazi do fetalne smrti ili smrti štenaca nakon rođenja. Analiza postojanja herpesa ima najveći značaj u odgajivačnicama pasa. U našoj laboratoriji koristimo PCR metodu i analiza se radi isključivo iz uzorka brisa, koji je najbolje da uzme veterinar. Rezultat vam šaljemo u roku od 2 do 3 nedelje.

Negativan nalaz na herpes virus bi trebao da bude standard u kontroli zdravlja vašeg psa/kuje pre svakog parenja. Ukoliko se bavite uzgojom, imajte na umu da ovakva potvrda o zdravlju vaše životinje povećava vrednost prilikom parenja.

ZANIMA VAS IDEALNO VREME PARENJA ŽENKE?

štenciOvaj virus obično uzrokuje latentne infekcije u organizmu, tako da u telu životinje mogu da opstanu godinama, odnosno tokom čitavog života. Ako pas preživi infekciju, virus ostaje do narednog slabljenja imuniteta, kada se bolest ponovo manifestuje.


Za veći broj uzoraka nudimo vam i povoljniju cenu, jer nam je važno zdravlje vaših životinja.

Prednosti naše analize: 

  • Pouzdan rezultat iz veterinarske laboratorije
  • Veća tržišna vrednost vaše životinje
  • Garantovani rokovi
  • Original rezultata kao potvrda
  • VetExpress – preuzimanje uzoraka od vašeg veterinara