Vakcinalni status - Titar antitela na parvovirus i štenećak

Odgovorni vlasnici i odgajivači svoje pse redovno vakcinišu i vode računa da su ljubimci primili sve neophodne vakcine na vreme. Pri kupovini ili udomljavanju psa, od ozbiljnog odgajivača (ili udomitelja) ćete dobiti sve potvrde (obično u pasošu), ali i uputstva kako dalje treba postupati po pitanju vakcinacije.

Čemu uopšte vakcinacija?

Vakcinacija proces veštačke imunizacije životinja. Vakcina sadrži oslabljenog, mrtvog ili parcijalnog uzročnika nekog oboljenja. On ne može takav da ugrozi životinju, ali izaziva reakciju organizma i tako životinja gradi imunitet. Veoma je bitno da pas prilikom vakcinacije bude potpuno zdrav, kako bi njen organizam/imuni sistem maksimalno odreagovao. Zato se životinje vode na pregled i čiste od parazita pre vakcinacije.

Koliko traje delovanje vakcine?

Ono što je manje poznato kada su vakcine u pitanju, jeste da taj imunitet ima rok trajanja. To je razlog zašto se životinje revakcinišu na godišnjem nivou. Ipak, kao što je svaki čovek drugačiji, tako i svaki pas drugačije reaguje, odnosno rok trajanja je individualan. Vakcinacija se vrši godišnje, jer je to optimalno vreme, ali to nije nikakva garancija da će životinja tokom cele godine biti zaštićena. Nažalost, u prethodnom periodu je primećen čest pad imuniteta kod životinja koje su uredno vakcinisane, što je rezultiralo razboljevanjem uprkos poštovanju preporuka.

Više o parvovirusu

Više o štenećku

Provera vakcinalnog statusa

Danas imamo mogućnost da, na jedini egzaktni način, proverimo kakav je efekat dala vakcina kod određene životinje laboratorijskom analizom. Njom utvrđujemo količinu antitela nastalih vakcinacijom, poznatije pod nazivom titar. Samo na osnovu toga možemo da kažemo da li životinja ima vakcinalni ili zaštitni titar.
Provera vakcinalnog statusa može da se koristi kod udomljenih pasa ili pasa nepoznatog porekla, ali i uredno vakcinisanih, kupljenih pasa, kako bi se utvrdio njihov vakcinalni status, odnosno titar. U veterini se ova analiza koristi da se utvrdi da li i kada je potrebna nova vakcinacija.

Becej-40
Opis analize: Analizom određujemo titar (količinu) antitela na parvovirus i na virus štenećaka. Praktično, možemo videti da li je vakcinacija uspela i u kojoj meri. Ujedno, ako je rezultat negativan, to znači da pas ili nije vakcinisan ili je vakcinacija bila neuspešna. Od našeg stručnog osoblja možete dobiti i tumačenje kao i savet za dalje postupke.

Prednost naše analize:

  • Povećava se tržišna vrednost štenaca za odgajivače
  • Validni rezultat iz veterinarske laboratorije
  • Original rezultata kao potvrda

U našoj laboratoriji ovu analizu možete uraditi po ceni od 2750 RSD